c S
Dnevne novosti

Brammertz u Srbiji radi razgovora o skrivanju bjegunaca

09.10.2012 07:14 BEOGRAD, 8. listopada 2012.(Hina), Glavni tužitelj Haaškog suda (ICTY) Serge Brammertz doputovao je u ponedjeljak u Beograd u dvodnevni radni posjet Srbiji, gdje će, u okviru pripreme redovitog izvješća Vijeću sigurnosti UN sredinom studenog, s visokim srbijanskim dužnosnicima razgovarati o skrivanju haaških bjegunaca u Srbiji.

O Bramertzovim aktivnostima u Beogradu nema službenih izvješća, a za utorak 9. listopada najavljeni su sastanici s premijerom Ivicom Dačićem, ministrom obrane Aleksandrom Vučićem, predsjednikom vijeća za suradnju s ICTY Rasimom Ljajićem, glavnim tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, te predstavnicima sigurnosnih agencija.

Prije dolaska u Beograd Brammertz je poručio da Srbija sudu duguje sveobuhvatno izvješće o dugogodišnjem skrivanju haaških bjegunaca i mreži njihovih pomagača i da će to biti tema razgovora u srbijanskom tužiteljstvu. “Vjerujemo da je još važno dobiti uvid u razloge za zakašnjela uhićenja i vidjeti kako su optuženi Mladić, Karadžić i Hadžić, mogli tako dugo izbjegavati pravdu. Mnoga su pitanja do danas ostala bez odgovora”, izjavio je Brammertz agenciji Tanjug uoči dolaska u Beograd.

S druge strane, kako su navijestili domaćini, Beograd će Brammertzu staviti na stol pitanja koja se tiču istrage o trgovini ljudskim organima na Kosovu. “Na kraju krajeva, temu trgovine ljudskim organima pokrenulo je samo Tužiteljstvo ICTY dok je glavna tužiteljica bila Carla del Ponte”, rekao je u nedjelju predsjednik vijeća za suradnju s Den Haagom Rasim Ljajić televiziji B92.