c S
Dnevne novosti

Odluka o novoj optužnici za zločin u Medačkom džepu

10.10.2012 07:20 ZAGREB, 9. listopada 2012.(Hina), Zagrebački Županijski sud će objaviti prihvaća li optužnicu protiv dvojice pripadnika 9. gardijske brigade Vukovi, Josipa Krmpotića i Velibora Šolaje koje tužiteljstvo tereti za ratni zločin u akciji oslobađanja Medačkog džepa u rujnu 1993.

Optužnica, koju je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo krajem kolovoza ove godine, Krmpotića i Šolaju tereti za ratni zločin protiv civila, a Krmpotića, zapovjednika jedne satnije 9. gardijske brigade, i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Krmpotić je, po tvrdnjama tužiteljstva, kao zapovjednik odgovoran za smrt četiri osobe te paljenje kuća na području Medačkog džepa, dok se Šolaju tereti za ubojstvo jedne starice.

Odluku hoće li optužnicu potvrditi ili vratiti tužiteljstvu na doradu sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Zdravka Majerovića objavit će u 10,30 sati. Krmpotić i Šojala uhićeni su i pritvoreni u ožujku ove godine zajedno s još nekoliko suboraca koji u konačnici nisu optuženi za nedjela u Medačkom džepu. Šojala je u međuvremenu pušten da se brani sa slobode, dok je Krmpotić i dalje u zatvoru u Remetincu.

Zbog ubojstva srpskih civila te paljenja njihovih kuća i imovine pravomoćno je osuđen ratni zapovjednik 9. gardijske brigade Mirko Norac u prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud. Osim na šest godina za zločine u Medačkom džepu, Norac je osuđen i na 12 godina zbog zločina na gospićkome području pa mu je Vrhovni sud odredio jedinstvenu kaznu od 15 godina.

U studenom prošle godine uvjetno je pušten na slobodu. Njegov suoptuženik na suđenju za zločine u Medačkom džepu, general Rahim Ademi oslobođen je jer je sud zaključio da je kao zapovjednik Zbornog područja Gospić imao suženu ovlast "zbog paralelne linije zapovijedanja" koju je u ime tadašnjega načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka vodio admiral Davorin Domazet Lošo.