c S
Dnevne novosti

Sabor: ukidanje ograničenja broja riječi u imenu i prezimenu

12.10.2012 07:26 ZAGREB, 11. listopada 2012.(Hina), Konačnim prijedlogom Zakona o osobnom imenu, o kojem raspravljaju zastupnici u Hrvatskom saboru, predlaže se ukidanje ograničenja broja riječi u imenu i prezimenu.

Dosadašnje zakonsko rješenje koje je dopuštalo da se osobno ime sastoji od najviše dviju riječi za ime i dviju za prezime, nekim je hrvatskim državljanima rođenim u inozemstvu ili onima koji su su sklapanjem braka stekli prezime koje se sastojalo od više riječi, onemogućavalo korištenje cjelovitog osobnog imena u pravnom prometu, pojasnio je ministar uprave Arsen Bauk.

Također je, dodao je, tijekom dosadašnje primjene zakona velik broj hrvatskih državljana često iskazivao nezadovoljstvo postojećim rješenjima. "Postupak promjene osobnog imena će se pojednostaviti, jer se novim zakonom ukida potreba da se izmjena osobnog imena oglašava na oglasnoj ploči ili objavljuje u Narodnim novinama", rekao je Bauk.

U slučaju rastave braka, bračni drug koji je sklapanjem braka mijenjao prezime moći će u roku od godine dana od prestanka braka vratiti prezime koje je imao prije sklapanja braka. Osobno ime moći će promijeniti svaka osoba, rekao je ministar Bauk dodavši međutim kako osobama protiv kojih se vodi kazneni postupak ta se promjena neće odobriti.

Promjena osobnog imena neće se odobriti ako se predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral. "Vjerujem da je ovo dobar zakon koji će, svima koji to žele, omogućiti promjenu osobnog imena", zaključio je ministar uprave Arsen Bauk.