c S
Dnevne novosti

Sabor podjeljeno o izvršenju državnog proračuna

15.10.2012 07:22 ZAGREB, 12. listopada 2012.Hina, Zastupnici HDZ-a i u nastavku saborske rasprave o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske u prvoj polovici 2012. tvrdili su da su loši makroekonomski pokazatelji rezultat Vladine loše porezne politike, dok su im vladajući, mahom iz SDP-a, uzvraćali da je HDZ-ova vlada iza sebe ostavila "ekonomske Hirošime".

"Ova je vlada počela djelovati u uvjetima ekonomskog zgarišta, u uvjetima ekonomske Hirošime nakon pada atomske bombe", ustvrdio je Marin Jurjević (SDP). Dodao je i da ga sadašnje diskusije HDZ-ovaca podsjećaju na "vozača koji se dobro napio, vozio autobus, zaspao, razbio se, unutra žrtava putnika koliko hoćete". "To je Hrvatska, razbijenih glava, mrtvih, ranjenih. I sad, kad se probudio, kažete - kakve su nikakve službe spašavanja, vidi likara što slabo rade", rekao je.

Njegova stranačka kolegica Nadica Jelaš HDZ-ovcima je spočitnula da "s neskrivenim podsmjehom govore o punjanju proračuna", iako je, tvrdi, sadašnja vlada naslijedila proračunski deficit od 14 milijardi kuna, uz istodoban pad industrijske proizvodnje, izvoza i investicija te smanjivanje kreditnog rejtinga. "Aktualna vlada itekako je svjesna težine gospodarske situacije, za koju su, by the way, najvećim dijelom zaslužni upravo oni koji se sada podsmjehuju i koji omalovažavaju bilo kakav pozitivan pomak", rekla je Jelaš.

Ivan Šuker (HDZ) joj je uzvratio da je globalna ekonomska kriza počela još 2009. "Onda, kad je bila daleko teža situacija, trebali smo svi imati dovoljno političke hrabrosti da zajedno povučemo neke poteze", rekao je Šuker. "Nitko se nije smijao i nikomu nije do smijeha, međutim, čovjek se ne može oteti dojmu s kakvim se osmjehom i trčećim korakom išao potpisivati potporu sindikatima za referendum, a to vam se danas razbija o glavu", rekao je Šuker.

Oporba Vladi zamjera i da kontrolu nad proračunom drži na račun građana, kroz smanjenje plaća u javnom sektoru te poskupljenja energenata i povećanje PDV-a. "Francuska podiže porez na dobit do 75 posto, zavisno o visini dobiti. Zbog čega kod nas taj postotak stagnira i stoji na onih 25 posto, a ogromni se novci nose iz Hrvatske putem dobiti banaka i da ne nabrajam kojih sve ostalih", rekao je Boro Grubišić (HDSSB).

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac odbacio je tvrdnje da se izvješćem želi uljepšati stvarna slika te naglasio da će Vlada braniti zacrtani deficit oko 10 milijardi kuna. "No, u svakodnevnom poslu moguće su iznenadne situacije", rekao je Lalovac, ističući da je najveći dio proračunske zalihe potrošen na tužbe protiv RH. Za danas planirana rasprava o izvješću o radu državnih odvjetništava odgođena je za utorak, kada Sabor, koji je zaključio ovotjedno zasjedanje, nastavlja sjednicu.