c S
Dnevne novosti

Pahor: možemo ratificirati hrvatski pristupni ugovor

15.10.2012 07:14 LJUBLJANA, 12. listopada 2012.Hina, Bivši slovenski premijer i jedan od triju kandidata na predsjedničkim izborima Borut Pahor izjavio je da zbog pitanja Ljubljanske banke nije trebalo doći do zaoštravanja odnosa s Hrvatskom i odgađanja ratifikacije Ugovora o pristupanju RH u EU.

"Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec mogao je to riješiti tihom diplomacijom, pri čemu ne bi trpjeli bilateralni odnosi", rekao je Pahor u razgovoru za novi broj tjednika "Mladina", u kojemu je najviše govorio o svom programu za predsjedničke izbore 11. studenog na kojima su mu protukandidati aktualni predsjednik Danilo Tuerk te kandidat stranaka desnog centra, eurozastupnik Milan Zver.

Erjavec je u četvrtak, u odgovoru hrvatskoj ministrici vanjskih i europskih poslova na pismo u kojemu je predlagala da se obje države obrate Banci za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu i ispitaju njenu spremnost da se o tom problemu razgovara u tom okviru, odgovorio da se s time slaže, ali da bi Hrvatska prije toga trebala povući punomoć danu dvjema hrvatskim bankama za procese koji se vode na hrvatskim sudovima. Slaganje Hrvatske da se dvije strane obrate BIS-u Erjavec smatra potvrdom hrvatske strane da se radi o sukcesijskom pitanju.

Pahor je u razgovoru za tjednik "Mladina" rekao da se zauzima za to da se hrvatski pristupni ugovor s EU-om što prije ratificira, jer smatra da je je problematike štediša Ljubljanske banke ionako već regulirana kao sukcesijsko pitanje.Interesi Slovenije u tom pogledu već su zaštićeni sukcesijskim sporazumom sljednica bivše SFRJ, presudom Europskog suda za ljudska prava iz 2006. u "slučaju Kovačić protiv Ljubljanske banke", nekim izjavama hrvatskih dužnosnika, kao što je izjava bivše premijerke Jadranke Kosor nakon susreta s Pahorom u Bohinju, ali i dosadašnjim presudama hrvatskih sudova koji u postupcima koji se vode protiv Ljubljanske banke nisu završeni u korist onih koji tuže Ljubljansku banku, rekao je među ostalim Pahor u razgovoru za "Mladinu". Zato Slovenija sada može ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU-om bez bojazni za svoje interese i osjećaja da je popustila u pregovorima, ističe Pahor.

Dodao je da to može reći i kao kandidat za predsjednika države, i kao zastupnik u parlamentu, ali i kao bivši predsjednik vlade. "Sada je pravi trenutak da se počne postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora", rekao je Pahor. Hrvatska strana u vezi pitanja Ljubljanske banke i mogućeg ponovnog razgovora o tom pitanju u okviru Banke za međunarodna poravnanja (BIS) više je puta, uz izraženu volju da se to pitanje riješi, naglašavala da ono nema veze s postupkom ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u zemljama članicama EU-a. Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ustvrdio je u četvrtak u pismu hrvatskoj ministrici Vesni Pusić da povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima značajno pripomoglo rješenju tog pitanja, ali i bilo "pravni temelj za početak postupka ratifikacije" hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji.