c S
Dnevne novosti

Prihvaćen Sporazum o Nacionalnom vijeću za umirovljenike

15.10.2012 07:12 ZAGREB, 14. listopada 2012.(Hina), Matica umirovljenika Hrvatske, Sindikat umirovljenika i Koordinacija umirovljeničkih udruga potpisat će Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe s Vladom Republike Hrvatske nakon što je tekst toga dokumenta usuglašen i prihvaćen prošloj na sjednici Vlade.

Zaključeno je da će Sporazum potpisati predstavnici umirovljenika i predsjednik Vlade Zoran Milanović, priopćila je Matica umirovljenika. U tekstu Sporazuma naglašava se da će Nacionalno vijeće, kao savjetodavno tijelo, raspravljati o pripremi prijedloga zakona i propisa koji se odnose na umirovljenike i starije osobe i to već u fazi izrade nacrta tih i drugih dokumenata prije njihovog prihvaćanja u Vladi i Saboru.

Vijeće će biti sastavljeno od ukupno deset predstavnika od kojih su tri iz Vlade te po jedan iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a umirovljenike će predstavljati po dva člana iz Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika te jedan iz Koordinacije umirovljeničkih udruga Hrvatske.

Predstavnici umirovljenika i Vlada suglasni su da dijalog u okviru Vijeća podrazumijeva partnerstvo kao najviši stupanj suradnje u donošenju zakona, propisa i drugih akata koji se odnose na umirovljenike i starije osobe.

Organizacijske i materijalne uvjete za potrebe Vijeća osigurat će Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava koje je u ime Vlade usuglašavalo tekst Sporazuma o formiranju Nacionalnog vijeća s predstavnicima Matice umirovljenika Hrvatske, Sindikata umirovljenika i Koordinacije umirovljeničkih udruga, stoji u priopćenju.