c S
Dnevne novosti

Brammertz za suradnju u procesuiranju ratnih zločina

16.10.2012 07:14 SARAJEVO, 15. listopada 2012.Hina, Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz, koji je u ponedjeljak doputovao u trodnevni radni posjet Bosni i Hercegovini, sastao se odvojeno u Sarajevu s članovima predsjedništva BiH i s visokim predstavnikom međunarodne zajednice Valentinom Inzkom, a tijekom razgovora dao je punu potpora suradnji država u susjedstvu u procesuiranju ratnih zločina.

Kako je priopćilo predsjedništvo BiH, članovi toga tijela Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović te Brammertz ocjenili su da je suradnja bosannskohercegovačkih vlasti s ICTY-em na visokoj razini, a razmatrana je i mogućnost potpisivanja sporazuma o razmjeni dokaza u kaznenim djelima ratnih zločina između BiH i Srbije. "Regionalna suradnja glavna je svrha mog posjeta", izjavio je Brammertz.

Pojasnio je i kako će s predstavnicima bosanskohercegovačkog pravosuđa razgovarati o procesuiranju predmeta koje je ICTY prebacio na lokalne sudove. Visoki predstavnik Inzko i Brammertz tijekom njihova susreta istaknuli su značaj procesuiranja ratnih zločina u BiH i još jednom podržali suradnju država u susjedstvu kada je riječ o tome procesu, priopćio je ureda Valentina Inzka (OHR). Ocijenili su kako je procesuiranje ratnih zločina od ključnog značaja za pomirenje i stabilnosti u toj zemlji.

Visoki predstavnik i glavni tužitelj ICTY-a izrazili su snažnu potporu sudu BiH i državnom odvjetništvu BiH, ali su ocijenili i to kako je nužno naglasili da entiteti institucije također razvijaju svoje mehanizme i kapacitete za provođenje suđenja u slučajevima ratnih zločina. Brammertz će, kako je najavljeno, u BiH boraviti do srijede, a očekuju se i njegovi susreti s predstavnicima udruga koje okupljaju ratne stradalnike i članove obitelji ubijenih i nestalih.