c S
Dnevne novosti

Schulz: Hrvatska treba ući 1. srpnja 2013.

17.10.2012 07:12 ZAGREB, 16. listopada 2012.(Hina), Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz kazao je u intervju za britansku novinsku agenciju Reuters kako se ne smije dirati u datum ulaska Hrvatske u Europsku uniju, predviđen za 1. srpnja sljedeće godine, čime je odgovorio na izjave predsjednika Bundestaga Norberta Lammerta (CDU) koji je tijekom vikenda kazao kako se zalaže za stanku u proširenju.

Najnoviji izvještaj Europske komisije o napretku Hrvatske je bio djelomično kritičan u vezi provođenja reformi, rekao je Schulz. "Ima nekoliko točaka koje se moraju popraviti", istaknuo je predsjednik Europskog parlamenta. "Ali s Hrvatskom su sklopljeni jasni dogovori. Smatram: Pacta sunt servanda. Zbog toga Hrvatska mora dobiti svoj datum ulaska", dodao je.

Schulz je također izrazio očekivanja da će Hrvatska poduzeti sve što treba kako bi ispunila očekivanja Europske komisije, a to se posebice odnosi na poboljšanje sustava policije i pravosuđa. Njemački ministar gospodarstva Philipp Roesler kazao je u utorak u intervjuu za list RuhrNachrichten kako je uvjeren da će Hrvatska "na vrijeme izvršiti sve svoje zadaće i 1. srpnja 2013. ući u EU".

S druge strane, Lammert je kazao kako smatra da Hrvatska "nije zrela za članstvo". Njemački Bundestag trebao bi, po najavama, Ugovor o pristupanju RH u EU ratificirati u proljeće sljedeće godine.