c S
Dnevne novosti

Sabor o Zakonu o energiji

17.10.2012 07:26 ZAGREB, 16. listopada 2012.(Hina), Saborski zastupnici će rad nastaviti raspravom o prijedlogu Zakona o energiji kojim Vlada želi stvoriti podloga za osiguravanje uvjeta za sigurnu i kvalitetnu opskrbu energijom, razvoj tržišta, konkurentnost cijena, zaštitu kupaca, učinkovitu proizvodnju i korištenje energije, smanjivanje negativnih utjecaja na okoliš i održivi razvoj u sektoru energetike.

Donošenjem Zakona, ističe predlagač, pridonijet će se stvaranju sveobuhvatnog i kvalitetnijeg zakonskog okvira za ostale zakone i podzakonske propise u području energetike Republike Hrvatske, što je od velike važnosti za poslovanje energetskih subjekata u novim uvjetima, ali i za sveobuhvatno pokretanje gospodarstva.

Donošenjem Zakona o energiji postiglo bi se usklađenje s drugim zakonima iz područja energetike te s EU direktivama. Uvođenjem sustava jamstva podrijetla električne energije stvorit će se pretpostavke za usklađivanje s Direktivom 2009/28/EC o promociji korištenja obnovljivih izvora energije. Također će se omogućiti jednako tretiranje kupaca energije, odnosno ukidanje kategorije povlaštenih i tarifnih kupaca u sektorima električne energije i plina, kao pretpostavke potpune liberalizacije tržišta.

Donošenje cijene ili tarife prema metodologijama prenosi se s Vlade na Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju (HERA). Hrvatska energetska regulatorna agencija će donositi opće uvjete opskrbe energijom koji će sadržavati mjere zaštite krajnjih kupaca. Također, utvrđuje se pozicija krajnjih kupaca koji moraju odnosno mogu imati posebne mjere zaštite zbog svog socijalnog statusa (ugroženi kupci) ili sigurnosnih razloga (zaštićeni kupci).