c S
Dnevne novosti

Sabor o pravima zastupnika i državnih dužnosnika

17.10.2012 07:28 ZAGREB, 16. listopada 2012.(Hina), Zastupnici Hrvatskog sabora završili su objedinjenu raspravu o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru te o Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, kojima se uređuje njihovo pravo povratka na prijašnji posao nakon prestanka zastupničke odnosno državne dužnosti.

Prema tim prijedlozima, zastupnik, odnosno državni dužnosnik, nakon prestanka obnašanja tih dužnosti imao bi pravo povratka na rad kod poslodavca kod kojeg je bio u radnom odnosu na neodređeno vrijeme prije početka obnašanja dužnosti, neovisno radili li se o poslodavcu u javnom, državnom ili tzv. realnom sektoru. Ako je prestala potreba za obavljanjem tih poslova, poslodavac mu je dužan ponuditi obavljanje drugih odgovarajućih poslova, rekao je u ime predlagatelja ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Zahtjev za povratak na rad morao bi se podnijeti najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka obnašanja dužnosti, kazao je Mrsić. Tim bi se izmjenama i dopunama, ističe predlagač, osigurala radnopravna zaštita zastupnika nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti i zaštita državnih dužnosnika koji nisu ponovno imenovani na dužnost koju su obnašali ili na drugu dužnost. Na posao u državnoj ili javnoj službi vratili bi se bez provedbe javnog natječaja. Uvjeti i rokovi povratka na prijašnji posao bili bi pobliže određeni ugovorom između dužnosnika i bivšeg poslodavca.

Predloženim izmjenama i dopunama u Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika uvršteni su i novi državni dužnosnici i utvrđeni koeficijenti za izračun njihove plaće. U raspravi Dragutin Lesar (Klub Hrvatski laburisti) upitao je šalje li se političkim strankama poruka da u Hrvatski sabor kandidiraju zaposlenika javnih službi, jer je njima zaštićeno pravo povratka i neće imati problema, jer zaposlenici privatnog sektora kad im prođe mandat nemaju se kamo vratiti pa mogu biti rizik. Takve odredbe zakona mogu imati i političke posljedice i šalju krivu političku poruku, predložili ste dva zakona pred kojima nisu svi jednaki, ustvrdio je Lesar.

Zoran Vinković (HDSSB) najavio je da će pri glasovanju biti suzdržan, ocijenivši da se predloženim zakonskim izmjenama štite uhljebljeni političkim putem. Potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić (SDP) kazao je kako nije dovoljno da odu oni koji su s politikom došli, jer se, kako je rekao, od 2003. do danas državna uprava povećala za 60.000 osoba.