c S
Dnevne novosti

Sabor: HDZ protiv izmjena Zakona o poticanju zapošljavanja

19.10.2012 07:20 ZAGREB, 18. listopada 2012.Hina, HDZ-ovi zastupnici usprotivili su se danas izmjenama Zakona o poticanju zapošljavanja, ocijenivši da je riječ o kozmetičkim izmjenama koje ne mogu značajno utjecati na pad broja nezaposlenih, koji se, tvrde, rapidno povećava zbog Vladine "promašene gospodarske politike".

"Što to vi, zaboga, u Vladi radite i čemu služite", upitao je Đuro Popijač (HDZ), upozorivši da je u posljednjih tjedan dana bez posla ostalo novih osam tisuća osoba. "Danas moramo slušati vašu samohvalu, no ako ovako nastavite, premašit ćete rekordnih 400 tisuća nezaposlenih iz 2002.", dodao je. Ustvrdio je da bi mjera stjecanja radnog iskustva bez zasnivanja radnog odnosa doživjela fijasko da tri tisuće osoba nisu uključili u javni sektor. "Ti ljudi bit će uskraćeni za iskustvo u realnom sektoru, jer ničim nisu potaknuli poslodavce", rekao je Popijač.

Ustvrdio je i da poslodavci nisu pokazali interes za mjere za očuvanje radnih mjesta zbog pristupa Vlade, koja je, tvrdi, kod donošenja zakona izražavala sumnju u zlouporabe. "Uz takvo omalovažavanje poduzetnika, rezultat nije ni mogao biti bolji", rekao je Popijač. Smatra da su podbacili i vaučeri za sezonsko zapošljavanje u poljoprivredi, ustvrdivši da iz broja prodanih knjižica proizlazi da je sve voćnjake i vinograde u Hrvatskoj pobralo svega 2.700 osoba, koliko ih je mjesečno radilo u poljoprivredi. Uvjeren je da se ni predloženim zakonskim izmjenama neće doskočiti radu na crno u poljoprivredi.

"Znače li nove odredbe da će članovi obitelji na polje nositi svu dokumentaciju kojom će dokazati da su srodnici po krvi u pobočnoj lozi i njihovi supružnici", upitao je Popijač. Ministru Mirandu Mrsiću zamjera i činjenicu da zakon mijenja svega pet mjeseci od donošenja, a najavljuje i nove promjene, što Popijač tumači kao pokušaj da se prikaže da Ministarstvo neprestano donosi nove mjere. Najavio je da HDZ neće podržati zakon, ocijenivši da je riječ tek o kozmetičkim promjenama I njegov stranački kolega Dujomir Marasović tvrdi da je predloženi zakon "kamilica, iako nam je potreban ozbiljan lijek za teške bolesti". "Tim mjerama nećete nikoga zaposliti. Vi ste povisili poreze, umrtvili investicije, o kakvom zapošljavanju vi govorite.

Ovo je prodavanje magle", rekao je Marasović. Ministar Mrsić odbacio je prozivke HDZ-ovaca. "Hrabro je nazivati mjeru neuspješnom, a vi ste bili ministar koji je provodio mjeru stručnog osposobljavanje", poručio je Popijaču, izvijestivši da je u prvih devet mjeseci prošle godine, za mandata HDZ-ove vlade, tom mjerom bilo obuhvaćeno 2.104 osobe, a u istom razdoblju ove godine njih 3.340. HDZ je prozvao da je lani, kroz mjeru obrazovanja nezaposlenih, umjetno smanjivao broj nezaposlenih. "Očito dobra mjera bila je iskorištena da se maskira broj nezaposlenih", rekao je. Popijača je prozvao i da iskrivljuje istinu kada kritizira mjeru sezonskog zapošljavanja putem vaučera, ističući da je, kada se zakon donosio, hvalio tu mjeru.

Replicirajući ministru, Josip Borić (HDZ) podsjetio ga je kako je, kada je došao na čelo Ministarstva rada, najavio rješavanje problema nezaposlenosti. "Nakon ovakvih mjera vrijeme je da se razmisli 'ostati ili odustati'", poručio je Mrsiću. Laburist Nikola Vuljanić izrazio je sumnju u Mrsićevu tvrdnju o iznimno dobroj reakciji na mjeru stjecanja radnog iskustva bez zasnivanja radnog odnosa. "Ako je reakcija dobra, to govori da smo došli do crte očaja: ne vide svoje mjesto u društvu, pa daj mi mjesto, kakvogod", rekao je Vuljanić. Uvjeren je i da je "bolji odaziv pokretu 'Napustimo Hrvatsku'".

Zakonske izmjene podržali su u HDSSB-u. "Bolje išta nego ništa. Iako je ovo slaba injekcija za vrlo bolesnog bolesnika, ipak je liječenje započelo", kazao je Igor Češek. Srđan Gjurković najavio je potporu HNS-a Vladinom prijedlogu, koji je označio potvrdom da vlast prepoznaje i osjeća potrebe građana koji se žele zaposliti i stručno osposobiti. Istaknuo je kako će do kraja ove i početkom iduće godine uslijediti niz novih zakonskih rješenja kojima se potiče zapošljavanje.