c S
Dnevne novosti

Prihvaćeno izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera

19.10.2012 07:14 ZAGREB, 18. listopada 2012.Hina, Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije prihvatilo je izvješća o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

U sklopu rasprave o radu vijeća prihvaćen je prijedlog o održavanju tematskih sjednica od kojih bi prva bila o rezultatima provedbe Strategije suzbijanja korupcije u petogodišnjem razdoblju. U izvješću o mjerama iz akcijskog plana, koje obuhvaća razdoblje od 1. srpnja 2010. do 31. prosinca 2011. iz djelokruga Ministarstva poljoprivrede, resorni ministar Tihomir Jakovina obrazložio je da je od 19 mjera provedeno 12, pet djelomično, rok za jednu mjeru prebačen je za drugi kvartal iduće godine, a jedna mjera nije provedena.

Mjera koja nije provedena odnosi se na uspostavu, vođenje i održavanje informacijskog sustava o poljoprivrednom zemljištu kojim bi se trebala omogućiti transparentna objava podataka na internetu o javnim natječajima i drugih postupaka vezanih uz raspolaganje poljoprivrednim zemljištem. Naime, u pripremi je novi Zakon o informacijskom sustavu poljoprivrednog zemljišta kojim će se definirati nove smjernice, objasnio je Jakovina.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak istaknuo je da je potrebno ujednačiti razinu usluge upravnih tijela u cijeloj zemlji, napominjući kako je u Zadarskoj županiji najlošije stanje s upravnim aktima u vezi s prostornim uređenjem, kako bi se smanjila opasnost od korupcije. Najavio je digitalizaciju prostornih planova i uspostavu sustava izdavanja e-dozvola kako bi se javnost transparentnije informirala o tome tko je, kada i od koga zatražio pojedinu dozvolu. Vrdoljak je također rekao da je ministarstvo kojem je na čelu za 2011. dobilo bezuvjetno mišljenje Državne revizije, što pokazuje da je funkcioniralo dobro i transparentno.

Član Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Peđa Grbin (SDP) predložio je da tijelo koje izdaje dozvole ne kontrolira njihovo izdavanje jer bi se tako smanjila opasnost od korupcije. Ministar Vrdoljak uzvratio je da će razmisliti o tom prijedlogu. Predsjednik Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Mate Kačan istaknuo je govoreći o provedbi antikorupcijskih mjera u djelokrugu odgovornosti toga tijela da su proveli smjernice, provodili edukaciju te da su prošle godine u skladu s preporukama Europske komisije zaposlili nova tri djelatnika.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Vladimir Šeks rekao je kako se nada da će Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa nakon izbora i imenovanja novih članova profunkcionirati do proljeća iduće godine. Također je podsjetio da je Nacionalno vijeće predložilo izradu nove strategije suzbijanja korupcije.

U raspravi o radu Nacionalnog vijeća prihvaćen je prijedlog članica Vesne Kesić i Jadranke Kosor (HDZ) da se održe tematske sjednice na koje bi se pozvali stručnjaci i predstavnici nevladnih udruga specijalizirani za određena područja, a izražena je i potreba za proaktivnijim djelovanjem vijeća. Kosor je predložila i održavanje tematske sjednice o borbi protiv korupcije u gospodarstvu. Iduća sjednica Nacionalnog vijeća trebala bi se održati 25. listopada.