c S
Dnevne novosti

Vandoren: njemačke primjedbe nisu ništa senzacionalno

23.10.2012 07:12 ZAGREB, 22. listopada 2012.(Hina), Ulazak Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. ovisi samo o tome hoće li proljetni izvještaj Europske komisije biti dovoljno dobar, drži šef Delegacije Europske unije Paul Vandoren koji je u ponedjeljak u Zagrebu izjavio kako je bio samo "malo iznenađen" nedavnim primjedbama njemačkoga parlamenta o hrvatskom ulasku u Uniju.

"Da, bio sam malo iznenađen, ali ništa spektakularno nije rečeno. Njemačka je samo rekla: molimo vas, pobrinite se da sva očekivanja budu ispunjena", rekao je Vandoren. "Sve ovisi o tome hoće li proljetni izvještaj biti zadovoljavajuće pozitivan", rekao je. Snažnija europska integracija nužna je u "ovo krizno doba", rekao je Vandoren na predavanju o Hrvatskoj u Europskoj uniji što ga je održao u Europskome domu.

"Više nego ikad, u ovim okolnostima nužna je snažna i ujedinjena Europa kako bismo sačuvali svoj način života, zaštitili svoje vrijednosti i promicali prosperitet građana", rekao je Vandoren koji je održao predavanje u Europskom domu. To znači dalje unaprijediti jedinstveno tržište i stvoriti duboku i istinsku ekonomsku i monetarnu uniju s odgovarajućim institucionalnim i političkim mehanizmima, rekao je. Po njegovim riječima, napretka ima ali "spor je, a visoka stopa nezaposlenosti, osobito među mladima, "prava je katastrofa".

Iako je stanje teško, a konsenzus 27 zemalja teško postići, "držim da polako, ali sigurno sve više vidimo svjetlo na kraju tunela", kaže Vandoren i dodaje kako je "pozitivan signal" bio nedavna uspostava tzv. Europskog mehanizma stabilnosti. I Hrvatska već ide u tom smjeru "dublje integracije", rekao je. Za devet mjeseci Hrvatska će postati članica Europske Unije. "Informirajte se u prilikama koje nudi ulazak u uniju i pripremite se.

Ne učinite li to prijeti vam opasnost da propustite dobrobiti ulaska", drži Vandoren. Hrvatska javna uprava mora se dotada popraviti kako bi služila građanima, rekao je, "što je u dugoročnom interesu zemlje". Nužne su i strukturne reforme i klima pogodna za ulagače, naglasio je. "Hrvatski građani sigurno ne žele propustiti tu priliku. Investitori neće doći ne vide li da se stanje mijenja", rekao je Vandoren koji za to nudi pomoć svoga ureda.