c S
Dnevne novosti

Hague o budućnosti EU: "manje je više"

24.10.2012 07:12 BERLIN, 23. listopada 2012.(Hina/Reuters), Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je u utorak Njemačkoj da je njegova zemlja više nego ikad razočarana EU-om i izložio je viziju njezine budućnosti temeljenu na pretpostavci "manje je više", što je u izravnom sukobu s planovima Berlina za eurozonu.

Hague je razbio svaku nadu da će uputiti pomirbenu poruku ključnom europskom partneru, koji strahuje da se Britanija postupno povlači iz Europske unije, izjavivši da Britanci smatraju da je Unija "veliki stroj koji usisava odlučivanje". "Ova koalicijska vlada je predana tome da Britanija ima vodeću ulogu u EU, ali ja također moram biti iskren: javno razočarenje EU-om u Britaniji je najdublje do sada", rekao je Hague u svom govoru u Berlinu. Njegova kritika, jedna od najsnažnijih iz Londona posljednjih mjeseci, mogla bi dodatno zategnuti odnose između Britanije i vodeće sile EU-a.

Berlinu sve više smetaju izolacionistički instinkti britanskog premijera Davida Camerona i većine njegovih konzervativnih zastupnika. Haguea su pozvali kolege iz Njemačke i Finske da se pridruži bankarskoj uniji i da poduzme napore da vanjska i obrambena politika EU-a bude više zajednička. Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle ga je upozorio da EU pozdravlja različita stajališta, ali da integracijski proces ne može čekati one koji sumnjaju. "Svi su dobrodošli da pridonesu svojim idejama. Međutim, ako netko ne želi ili ne može ići zajedno to neće spriječiti ostale da nastave ići naprijed", rekao je Westerwelle, dodajući da se tu radi o slobodi putovanja u schengeenskoj zoni, zajedničkoj valuti i zajedničkoj vanjskoj i obrambenoj politici.

Hagueov odgovor na ove pozive bio je u potpunosti jasan. "Pridružiti se bankarskoj uniji s drugom valutom bilo bi krajnje teško učiniti. Zato nećemo biti dio bankarske unije", rekao je Hague. Također je izjavio da umjesto jačanja Europskog parlamenta, nacionalni parlamenti trebaju imati veće ovlasti te da napori za rješavanje dužničke krize eurozone ne smiju dovesti u opasnost jedinstveno tržište EU-a. "Neki prijedlozi bi jako ograničili nacionalnu demokraciju - pitanja kao što su nacionalni proračuni - zauvijek", upozorio je Hague, misleći vjerojatno na fiskalni pakt njemačke kancelarke Angele Merkel koji su potpisale sve članice Unije osim Britanije i Češke. I dok je "mantra" njemačke kancelarke da je odgovor na dužničku krizu eurozone "više Europe, a ne manje Europe", Hague je rekao da je "manje ponekad više, manje je bolje".