c S
Dnevne novosti

Sabor raspravio izvješće HNB-a

25.10.2012 07:24 ZAGREB, 24. listopada 2012.(Hina), Hrvatski je sabor poslijepodne raspravio izvješće o radu Hrvatske narodne banke (HNB) u 2011., koji je većina klubova podržala, poručujući, međutim, da bi banke morale ponijeti dio tereta krize, kao i da bi Hrvatska narodna banka trebala aktivnije predlagati rješenja za oporavak gospodarstva.

Izvješće je podnio zamjenik guvernera HNB-a Relja Martić, koji je istaknuo da je uloga središnje banke osigurati financijsku stabilnost, relativno nisku inflaciju, relativno stabilan tečaj i, u trenutcima krize, prilagodljivu monetarnu politiku. "Niti se od monetarne politike može očekivati da sama i bez strukturnih promjena pokrene gospodarstvo i rast niti ju se, a i to se čuje, može proglasiti krivcem za sadašnju situaciju i spori izlazak iz ove situacije", poručio je Martić.

Martina Dalić (HDZ) smatra, međutim, da bi se Hrvatska narodna banka trebala prestati skrivati iza argumenata da nešto nije u njezinu mandatu ili da za nešto nema ovlasti, uključiti se u raspravu o ekonomskim problemima i iznositi ekonomski stav. "HNB mora preuzeti aktivniju ulogu u rješavanju gospodarskih problema, jer ima veliku komparativnu prednost, a to je ekonomsko znanje kojim se ne može podičiti ni jedna druga institucija u Hrvatskoj", poručila je Dalić.

Laburist Branko Vukšić Hrvatsku narodnu banku je prozvao da je dopustila lihvarski odnos banaka prema građanima i gospodarstvu. "HNB je dopustila deviznu klauzulu i primjenu zatezne kamate do 14 posto. Dopustila je da banke svojim komitentima naplaćuju više od 200 naknada pa i naknadu za udisanje bankarskoga zraka", rekao je Vukšić. Igor Rađenović (SDP) smatra da je neprihvatljivo da se banke nastave ponašati kao da krize nema, iako njihovi poslovni partneri dolaze u sve veće teškoće. "Na dulji i srednji rok time se automatski pogoršavaju i uvjeti poslovanja banaka i toga su svjesni i bankari i oni samostalno poduzimaju određene mjere. Je li to dovoljno, što se još može učiniti i koja je tu uloga središnje banke", upitao je.

Ljiljana Cvjetković (HSU) HNB je pohvalila jer je, kaže, ublažila negativni utjecaj krize na gospodarstvo. Izrazila je nadu u daljnje povećavanje stopa pričuve, kako bi se smanjila izloženost bankovnog sustava i održala stabilnost tečaja. Založila se za jaču ulogu HNB-a u zaštiti potrošača, na što joj je viceguverner Martić odgovorio da je Hrvatska narodna banka posljednjih mjeseci pokazala da će imati "daleko veću inicijativu da tu neke stvari dovede na pravi kolosjek" i da puno više radi na zaštiti korisnika bankovnog sustava.