c S
Dnevne novosti

Josipović s veleposlanicima EU-a

25.10.2012 07:14 ZAGREB, 24. listopada 2012.(Hina), Šef Delegacije EU-a u RH, veleposlanik Paul Vandoren, bio je u srijedu domaćin sastanka veleposlanika država članica EU-a akreditiranih u Hrvatskoj s predsjednikom RH Ivom Josipovićem, priopćila je Delegacija EU-a u RH.

Glavni cilj sastanka bila je razmjena mišljenja o posljednjem Sveobuhvatnom izvješću o monitoringu Hrvatske, koje je nedavno objavila Europska komisija, kaže se u zajedničkom priopćenju Delegacije EU-a u RH i Ureda Predsjednika RH. Izvješće jasno određuje preostale zadaće koje Hrvatska mora ispuniti do sljedećeg proljeća.

Predsjednik Josipović i veleposlanici EU-a raspravili su ključne zadaće odnosno one zadaće koje Hrvatska mora ispuniti što je moguće prije. Posebna je pozornost posvećena reformi pravosuđa i poboljšanju njegove učinkovitosti kao i potrebi poboljšanja investicijske klime kako bi se potaknuo gospodarski oporavak Hrvatske. Pozornost je posvećena i odnosima sa susjednim zemljama.

Predsjednik Republike Ivo Josipović naglasio je da je posljednje izvješće o napretku RH najbolje do sada, i kako je uvjeren da će Hrvatska ispuniti preostale obaveze i pristupiti Europskoj uniji 1. srpnja 2013. godine.

Veleposlanik Vandoren je također kazao kako je uvjeren da će Hrvatska biti u mogućnosti pristupiti EU-u 1. srpnja 2013., istaknuvši: "Od najveće je važnosti da Hrvatska dovrši pripreme na vrijeme kako bi se to moglo odraziti u zaključnom izvješću o monitoringu sljedećeg proljeća." Veleposlanici država članica EU-a naglasili su potrebu da Hrvatska nastavi sa započetim reformama, kaže se u priopćenju.