c S
Dnevne novosti

Berlin: Milanović na proslavi Odbora za istočnu Europu

26.10.2012 07:16 BERLIN, 25. listopada 2012.(Hina), Hrvatski premijer Zoran Milanović govorio je u četvrtak navečer u Berlinu, na proslavi šezdesete obljetnice njemačkog Odbora za gospodarsku suradnju s istočnom Europom, o povijesnim vezama Hrvatske i Njemačke, kao i o daljnjem procesu europske integracije koji je nazvao nezaustavljivim.

Milanović je sudjelovao na proslavi Odbora koji se od 1952. brine za gospodarske odnose Njemačke sa zemljama istočne i jugoistočne Europe i središnje Azije, te pokriva više od dvadeset zemalja, a danas mu je ključna zadaća zalaganje za tržišne reforme u zemljama u tranziciji i njihova integracija u europske strukture.

Još u vrijeme bivše Jugoslavije, mnogo je ljudi s ovih prostora živjelo i radilo u Njemačkoj, a te se veze nikad nisu izgubile, dok su istovremeno milijuni Nijemaca dolazili na Jadransko more, kazao je Milanović, nazvavši Njemačku ključnom državom Europe i ekonomski najjačom.

S druge strane, Hrvatska je mala zemlja i kao takva ne može biti zatvorena u sebe. "Moramo se integrirati i nastojati ostati biti svoji", kazao je Milanović na proslavi. "Daljnja integracija Europe je nezaustavljiva, moraju se otvoriti granice, ukinuti vize", kazao je hrvatski šef vlade.

Dodao je da je 1990. nakon što je pao Berlinski zid mislio da će Hrvatska biti među prvim zemljama jugoistoka Europe koja će ući u EU. "Sljedeće godine je počeo rat i mi još uvijek nismo ušli", kazao je. Iz toga treba izvući pouke, smatra hrvatski premijer te dodaje da se regija danas mora držati zajedno.

Milanović je također govorio o turbulentnim vremenima kroz koja prolazi Europska unija, te naglasio da je ona danas na raskrižju europske povijesti. Nakon proslave uslijedila je svečana večera na kojoj se sudionicima pridružila i kancelarka Angela Merkel.