c S
Dnevne novosti

Europski parlamentarci zatražili nastavak reformi u BiH

30.10.2012 07:14 SARAJEVO, 29. listopada 2012.Hina, Članovi izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s državama jugoistočne Europe predvođeni Eduardom Kukanom zatražili su u ponedjeljak od najviših dužnosnika Bosne i Hercegovine što brže okončanje unutarnjopolitičkih sukoba u toj zemlji i nastavak provedbe reformi nužnih za približavanju Europskoj uniji.

Članove izaslanstva odvojeno su u Sarajevu primili članovi predsjedništva BiH te predsjednik vijeća ministara Vjekoslav Bevanda. Nakon sastanka s članovima predsjendištva BiH priopćeno je kako su europski parlamentarci prenijeli poruku da žele potaknuti političke čelnika u BiH da ispune standarde EU i rade na borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Vođeni su razgovori o suradnji zemalja u susjedstvu, posebice u svjetlu europskih integracija."BiH će ostati okružena članicama EU ako se ne nađe način za izlazak iz aktualne političke krize", istaknuto je tijekom susreta europskih parlamentaraca i članova predsjedništva BiH.

Predsjednik vijeća ministara Bevanda inzistirao je na činjenici da vlada nastavlja raditi unatoč političkoj krizi u zemlji prouzročenoj raspadom vladajuće koalicije, a kao konkretan dokaz naveo je usvajanje paketa sanitarnih propisa nužnih za nastavak trgovine sa državama-članicama EU kao i ispunjavanje uvjeta za deblokadu oko 100 milijuna eura financijske pomoći što ju je Unija ranije dodijelila BiH.

Eduard Kukan je ocijenio kako su ove informacije ohrabrujuće te je potvrdio da BiH može računati na sve vidove potpore koje su u nadležnosti Europskog parlamenta, stoji u priopćenju. „Mi računamo na vašu državu kao buduću članicu Europske unije. Svi mi smo prije ulaska u Europsku uniju morali ispuniti uvjete i sve smo uradili zato što je to bilo potrebno našim građanima. Mi vam možemo pomoći, ali ćete uvjete vi morati ispunjavati“, rekao je Eduard Kukan predsjedniku vijeća ministara BiH.