c S
Dnevne novosti

Leko s japanskim veleposlanikom o bilateralnim odnosima

30.10.2012 07:10 ZAGREB, 29. listopada 2012.(Hina), Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u ponedjeljak u nastupni posjet veleposlanika Japana Masarua Tsujia i s njim razgovarao o odnosima Hrvatske i Japana koji su prijateljski i bez otvorenih pitanja, o čemu svjedoči i redovita razmjena posjeta na državnoj razini, kaže se u saborskome priopćenju.

Leko je zahvalio Japanu na pomoći koju pruža za područja od posebne državne skrbi te u razminiranju. Izrazio je zadovoljstvo sve većim brojem japanskih turista koji posjećuju Hrvatsku što smatra važnim za političke i gospodarske odnose.

Budući da u Hrvatskoj treba graditi energetske objekte, a da ostane turistička zemlja uščuvana okoliša, Leko je izrazio zanimanje za japanska iskustva s novim tehnologijama. Japan cijeni proces pomirbe i obnove u Hrvatskoj, rekao je veleposlanik Masaru Tsuji. Hrvatskim građanima u ime Japana zahvalio je na pomoći koju su pružali u prevladavanju posljedica lanjskog tsunamija.

Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji sljedeće godine stvorit će nove prilike za japanske izvoznike, ali i za moguća japanska ulaganja, kazao je japanski veleposlanik. Predsjedniku Sabora izrazio je zadovoljstvo što je i u ovom sazivu parlamenta osnovana skupina hrvatsko-japanskog prijateljstva, kaže se u priopćenju.