c S
Dnevne novosti

Pusić: EU i NATO najvažniji za stabilnost regije

30.10.2012 07:18 ZAGREB, 29. listopada 2012.(Hina), Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u ponedjeljak u Zagrebu da su EU i NATO jamci dugoročne stabilnosti jugoistoka Europe, pa stoga prvi i najvažniji cilj regije kojoj je dugoročna stabilnost oduvijek najveći problem.

"Članstvo u NATO-u i EU-u definira jamstvo dugoročne stabilnosti u ovoj regiji. To je prvi i najvažniji, povijesno gledajući, od svih problema, pa onda i zadaća i ciljeva ove regije", rekla je Pusić otvarajući seminar "Odnosi s javnošću i euroatlanske integracije".

"NATO je vrsta strukture za jačanje stabilnosti kroz jačanje sigurnosti, a EU je postupna transformacija institucija države", dodala je šefica hrvatske diplomacije ističući razliku između tih dviju integracija koje se, rekla je, u javnosti često poistovjećuje.

Pusić je ponovila potporu Zagreba europskom putu svih zemalja regije i podsjetila da je stoga pri njezinu ministarstvu osnovan Centar izvrsnosti, mjesto na kojem je skupljeno znanje i iskustvo iz pregovora s Unijom koje je Hrvatska spremna podijeliti sa zemljama kandidatkinjama ili aspiranticama na članstvo u euroatlanskim integracijama.

Sudionici dvodnevnog seminara su vanjskopolitički novinari iz Hrvatske, Albanije, BiH, Crne Gore i Makedonije koji će se kroz niz predavanja i radionica upoznati s aktualnim temama iz područja euroatlanskih integracija.

Uz Pusić, na njemu će govoriti pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju Kolinda Grabar-Kitarović, Chris Riley iz Centra za medijske operacije NATO-a i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.