c S
Dnevne novosti

Berlin se protivi novom restrukturiranju grčkoga duga

30.10.2012 07:08 BERLIN, 29. listopada 2012.(Hina/AFP), Njemačka vlada usprotivila se u ponedjeljak novom restrukturiranju grčkog duga te ističe da bi to bilo protivno njemačkom zakonu o proračunu.

Restrukturiranje grčkoga duga "s našeg stajališta ne dolazi u obzir", rekao je u ponedjeljak vladin glasnogovornik Steffen Seibert. Njemački tjednik Der Spiegel objavio je da bi "trojka" (predstavnici Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Europske središnje banke) mogli vjerovnicima, a među njima su druge države Europske unije, predložiti odricanje od dijela potraživanja.

U nedjelju je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble oštro odbacio takvu zamisao. S pravnog stajališta to nije moguće", rekao je Schaeuble i objasnio da prema njemačkom zakonu "kada zajmoprimac ne podmiruje svoja dugovanja, mi mu ne možemo beskonačno jamčiti nove zajmove". Ako Atena ne bi podmirivala svoja dugovanja, "ne bi mogla dobiti nove tranše financijske pomoći", kaže ministar.

Atena treba uvjeriti trojku da napreduje s reformama koje su uvjet za novu tranšu zajma od 31,5 milijarda dolara. Ta je svota nužna da Grčka izbjegne stečaj kako što je učinila u proljeće kada je većina privatnih vjerovnika pristala na restrukturiranje golemog dijela duga.