c S
Dnevne novosti

U BiH očekuju reciprocitet za luku Ploče i Neum i nakon ulaska Hrvatske u EU

31.10.2012 07:10 SARAJEVO, 30. listopada 2012.Hina, Zastupnici u parlamentu Bosne i Hercegovine drže kako bi i nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju trebalo zadržati reciprocitet u tretiranju statusa luke Ploče i slobodnog prolaza kroz Neum, a očekuju da takav pristup podupru i institucije EU, izjavio je u utorak u Sarajevu predsjedatelj povjerenstva za europske integracije parlamenta BiH Halid Genjac.

Nakon redovitog sastanka s članovima izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s državama jugoistočne Europe, Genjac je novinarima potvrdio kako je tom prigodom bilo riječi i o posljedicama ulaska Hrvatske u EU naredne godine pa tako i o statusu luke Ploče odnosno pitanju prolaza kroz Neum.

"Trenutačno postoji reciprocitet između Neuma i luke Ploče, a na međuparlamentarnom sastanku ukazano je na važnost da se ovo pitanje i nakon ulaska Hrvatske u EU riješi poštivanjem dosadašnjih prava i sporazuma. EU sada ima ovlasti napraviti iznimku", izjavio je Genjac.

Voditelj izaslanstva Europskog parlamenta Eduard Kukan potvrdio je kako BiH ostaje izglednim kandidatom za članstvo u Uniji kada za to ispuni uvjete, no upozorio je i na ozbiljno zaostajanje te zemlje u provedbi reformi u usporedbi s drugim državama regije.

"Ova zemlja mora ubrzati dinamiku kretanja ka Uniji", kazao je Kukan istaknuvši sve veću frustriranost u tijelima EU zbog stalnih problema u BiH.

U zajedničkoj izjavi nakon sastanka europskih i bosanskohercegovačkih parlamentarca, usvojenoj nakon sastanka u Sarajevu, nisu se našle riječi osude nijekanja genocida u Srebrenici iako je to predloženo u nacrtu dostavljenom iz Bruxellesa.

Genjac je objasnio kako je razlog tome izričito protivljenje zastupnika iz Republike Srpske koji odbijaju prihvatiti da je u Srebrenici počinjen genocid.