c S
Dnevne novosti

Clinton i Ashton: SAD i EU jedinstvene u potpori BiH

31.10.2012 07:08 SARAJEVO, 30. listopada 2012.Hina, Američka državna tajnica Hillary Clinton i visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton iskazale su u utorak u Sarajevu punu potporu SAD i EU očuvanju Bosne i Hercegovine kao cjelovite države, no istodobno su pozvale lokalne političare da prekinu stalne međusobne sukobe te da poduzmu mjere kojima bi reformirali tu zemlju i učinili je ozbiljnim kandidatom za euroatlantske integracije.

"Postoji apsolutno jedinstvo naših ciljeva, jer i SAD i EU žele vidjeti BiH što prije u NATO-u i Uniji", izjavila je Clinton novinarima nakon zajedničkog susreta kojega su ona i Ashton imali s trojicom članova Predsjedništva BiH.Američka državna tajnica je istaknula kako SAD u cijelosti podupiru BiH kao cjelovitu, mirnu i stabilnu državu podsjetivši kako je njena zemlja već godinama uključena u postizanje bosanskohercegovačke stabilnosti. Kazala je i kako je upravo stoga potpuno neprihvatljivo da se sedamnaest godina nakon rata dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH. "Daytonski sporazum mora se poštovati", kazala je Clinton. Clinton je ustvrdila kako u BiH očevidno postoji "frustrirajuća politička kriza" dodajući kako je nju moguće riješiti jedino kompromisom među samim političkim liderima koji je "apsolutno nužan".

Visoka predstavnica EU Catherine Ashton je potvrdila kako su EU i SAD potpuno jedinstvene u odnosu prema BiH koju vide kao jedinstvenu, naprednu i stabilnu zemlju. "Nema dvojbe među 27 država-članica EU da je budućnost BiH u Uniji", kazala je Ashton. Ona je istaknula kako se upravo stoga traži djelovanje domaćih političkih čelnika koji imaju odgovornost provesti zemlju na tom putu, a prvi korak su izmjene ustava kako bi mogao stupiti na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) nakon čega se može razmišljati o podnošenju molbe za punopravno članstvo. "Mi želimo da BiH uspije i znamo da ona to može", kazala je Ashton.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović potvrdio je kako je od Clinton i Ashton tražio da osiguraju nastavak međunarodne prisutnosti, ali i pomoći njegovoj zemlji. "Daytonski sporazum nije u cijelosti proveden i potrebna nam je snažna prisutnost SAD", kazao je Izetbegović dodajući kako ni Ured visokog predstavnika (OHR), mirovna misija EU u BiH (EUFOR) i stožer NATO-a u BiH ne bi smjeli "preuranjeno i nepromišljeno" okončati mandate. Izetbegović je kazao i kako mu je Clinton najavila kako će se osobno založiti da NATO hitno odobri BiH Akcijski plan za članstvo (MAP) pod uvjetom da se što prije dodijeli potrebna imovina njenim oružanim snagama.

Clinton i Ashton su prije susreta s članovima Predsjedništva BiH iza zatvorenih vrata razgovarali s visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH Valentinom Inzkom i posebnim predstavnikom EU u toj zemlji Peterom Sorensenom. Iako to nije bilo najavljeno, Clinton i Ashton su se tijekom dana sastale i s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom. Iz njegova ureda je priopćeno kako ih je Bevanda izvijestio o političkom i ekonomskom stanju u zemlji te izrazio interes za nastavak američke potpore u izgradnji demokratske BiH integrirane u euroatlantske institucije.

Kako stoji u priopćenju, Clinton i Ashton su dale punu potporu Bevandi za sve aktivnosti koje kao predsjedatelj Vijeća ministara BiH čini na stabiliziranju stanja u državi, no upozorile su i na potrebu da politički lideri u zemlji sami ulože dodatne napore kako bi dogovorene obveze bile i ispunjene. Nakon Sarajeva američka državna tajnica i visoka predstavnica EU otputovale su u Beograd na razgovore sa srbijanskim dužnosnicima. Nakon toga trebale bi otputovati na Kosovo, a Hillary Clinton bi u srijedu trebala stići u službeni posjet Hrvatskoj.