c S
Dnevne novosti

Vlada: javna rasprava o porezu na imovinu do 1. travnja

01.11.2012 07:20 ZAGREB, 31. listopada 2012.(Hina), Vlada će produžiti javnu raspravu o uvođenju poreza na imovinu do 1. travnja iduće godine kako bi svakom građaninu prije uvođenja tog poreza bilo jasno kakvu će od toga imati korist i koliko će ga to koštati, najavio je premijer Zoran Milanović na početku današnje sjednice Vlade.

Milanović je istaknuo da uvođenje poreza na imovinu ne smije povećati ukupno porezno opterećenje te da ne smije ugroziti srednji sloj koji je, ističe, okosnica tržišnog gospodarstva. "Javna rasprava je potrebna kako bi svakom građaninu prije usvajanja bilo jasno gdje su tu njegovi interesi i koliko će ga to koštati", rekao je premijer Milanović. Najavio je da će Vlada ovih dana početi konzultacije o promjenama u poreznom sustavu, kojega je nazvao zastarjelim.

Da će Vlada produljiti javnu raspravu o uvođenju poreza na imovinu novinarima je prije sjednice potvrdio i ministar financija Slavko Linić, koji je rekao da će se novi porez uvesti sljedeće godine, a da je dodatna komunikacija s građanima nužna jer su interesne grupacije kroz medije plasirale laži o novom porezu. "Cijelu ovu godinu interesne grupacije pišu laži, bave se neistinitim procjenama pa je ocjena da nam treba tri mjeseca javne rasprave, komunikacije s građanima da im probamo objasniti koliko bogati ljudi imaju novca da plaćaju reklame, novine i lažne vijesti. Tri mjeseca nam trebaju da popravimo štetu koju su nam nanijeli svi koji se bore protiv poreza na imovinu, u borbi protiv onih koji su širili laži", rekao je Linić.

Na pitanje kakvi su prvi pokazatelji tzv. "clean starta" u državnim tijelima i tvrtkama, Linić je rekao da će Vlada o tome vjerojatno raspravljati, ali da "cijeli sustav u Republici Hrvatskoj, kroz institucije nadležnih ministarstava, organizacija i trgovačkih društava, pokazuje da se zaista loše upravljalo imovinom i da je itekakav posao da se sve reorganizira i dovede u red".

"Očito je problem lošeg statusa s investicijama to što promjene koje moramo učiniti u sustavu traže vremena i sredstava i to je razlog da se bavimo sobom, a ne gradnjom i stvaranjem", ocijenio je Linić. Komentirajući napise o navodnoj prodaji još 19 posto dionica Ine MOL-u, Linić je rekao kako će o tome odlučivati Vlada, ali da će osobno biti "vrlo jasno protiv toga, jer je MOL strateški partner koji nije ulagao".