c S
Dnevne novosti

Njemačka će učiniti sve da pronađe rješenje za proračun EU-a

02.11.2012 07:14 BERLIN, 1. studenog 2012.(Hina/AFP), Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u četvrtak da će Njemačka učiniti sve kako bi pokušala pronaći rješenje za proračun EU-a dok britanska vlada zaoštrava svoje stajalište prije važnog summita u studenome.

"Njemačka će učiniti sve kako bi pokušala pronaći rješenje", rekla je Merkel na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s irskim premijerom Endom Kennyjem koji boravi u posjetu Berlinu. "I Irska će - o tome smo razgovarali - učiniti isto, a poslije ćemo pratiti kako stvari teku", dodala je kancelarka.

"Idućeg tjedna ću opet izravno razgovarati s Davidom Cameronom, u stalnoj smo vezi s Velikom Britanijom", podsjetila je. U srijedu su euroskeptici i laburistička oporba zadali težak udarac britanskom premijeru Davidu Cameronu u prigodi neobvezujućeg glasovanja u parlamentu, odbacivši njegov prijedlog o zamrzavanju europskog proračuna ne bi li ga nagnali da se izbori za smanjenje.

Cameronu prijeti izolacija nepunih mjesec dana uoči izvanrednog summita koji se održava 22. i 23. studenoga kako bi se utvrdio iznos obveza za razdoblje 2014-2010.

"Bezuvjetno je nužno da narodi u Europi i eurozoni vide da se nadzire donošenje odluka njihovih čelnika a jedna od tih odluka je donijeti proračun kako bi EU mogao obavljati svoj posao od 2014. do 2020.", kazao je pak Kenny čija zemlja u siječnju prestaje predsjedati EU-om. "Nadam se da ćemo u tome uspjeti zahvaljujući raspravi između političkih čelnika", dodao je.