c S
Dnevne novosti

Vlada: izmjene tarifnog sustava za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora

02.11.2012 07:26 ZAGREB, 31. listopada 2012.(Hina), Vlada je na sjednici usvojila prijedlog izmjena Tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i kogeneracije kojima se želi dodatno potaknuti ulaganja u energetskom sektoru.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ustvrdio je kako je novi tarifni sustav, koji je donesen u lipnju, omogućio značajne pomake u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora. U proteklih osam godina iz vjetroelektrana je realizirana snaga od ukupno 108 megavata, a od uspostave novog sustava ugovoreno je novih 239 megavata koji će biti realizirani do kraja iduće godine. Kada to pretvorite u novac, radi se o 350 do 400 milijuna eura privatnog kapitala, rekao je Čačić.

Ukupna kvota električne energije iz solarnih uređaja do 2020. godine iznosi 45 megavata, a ova je Vlada zatekla realiziranih pola megavata, te ugovoreni jedan megavat. Za ovu godinu imali smo kvotu od 10 megavata, što smo dostigli do 12. listopada. Dakle, u pet mjeseci ugovoreno je deset puta više projekata nego u osam godina, napomenuo je Čačić. Namjeravamo iduće godine ispuniti cijelu kvotu do 2020., a potom ćemo razmisliti hoćemo li povećati kvote, ali po nižim cjenama jer sve to plaćaju građani i gospodarstvo. Zelena energija je vrlo kvalitetna i svi je želimo, ali je i skupa - svaka prosječna hrvatska obitelj trenutno za zelenu energiju plaća 22 kune, a kako se povećava snaga koja ulazi u sustav i cijena će narasti na 66 kuna, rekao je Čačić.

Premijer Zoran Milanović zamolio je ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića da za sljedeću sjednicu napravi kalkulaciju koliko bi stajala zamjena starih sijalica sa štedljivim sijalicama, te informaciju do kada to Hrvatska treba učiniti. Vlada je danas također odobrila HEP-u angažman agencija za obavljanje poslova odnosa s javnošću u vezi novih elektroenergetskih projekata - Plomina 3, HE Ombla i Dubrovnik II, te HE Senj2/Kosinj, u okviru četverogodišnjeg investicijskog ciklusa vrijednog 19 milijardi kuna.

Po Čačićevim riječima, PR agencije angažirat će se jer su ti projekti, osim HE Senj2/Kosinj, dosad izazvali prilično interesa, ali i nerazumijevanja, a argumenti HEP-a i države u javnosti nisu dovoljno jasno i cjelovito predstavljeni. To su za Hrvatsku iznimno važni projekti kojima se povećava samodostatnost u opskrbi strujom i smanjuje ovisnost o uvozu, pa u Vladi procjenjuju da treba posebnu pozornost posvetiti komunikaciji s javnošću. PR agencije izabrat će se kroz postupak javne nabave na godinu dana, a njihov će angažman trajati do kraja svakog pojedinog projekta.

Na sjednici je također usvojen prijedlog izmjena Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama kojima se nastavlja uređivanje sustava plaća u agencijama i ustanovama koje se financiraju iz državnog proračuna. Obuhvaćena je 31 agencija i ustanova, a radi se o drugoj u nizu uredbi kojima će se do kraja godine plaće u tim institucijama uskladiti sa Zakonom o plaćama u javnim službama, istaknuo je ministar uprave Arsen Bauk.