c S
Dnevne novosti

Josipović - nismo ojačali gospodarske veze s Rusijom

05.11.2012 07:16 ZAGREB, 3. studenog 2012.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je u subotu u povodu odustajanja ruske tvrtke za proizvodnju plina Gazprom da trasa plinovoda Južni tok ide kroz Hrvatsku, kako mu je žao što nismo ojačali gospodarske veze s Rusijom, dodavši kako je vrijeme da se zapitamo gdje smo pogriješili.

"U proteklim smo godinama više puta imali krivu i lošu poziciju u odnosu na ruske investitore pa je to sasvim sigurno cijena koju plaćamo", rekao je Josipović novinarima u stanci Nacionalnog foruma "Ideje i projekti za europsku Hrvatsku", koji se danas održava u Hrvatskom državnom arhivu. Ruska tvrtka za proizvodnju plina Gazprom potpisala je u srijedu s Mađarskom ugovor o gradnji zajedničkog projekta plinovoda Južni tok kroz tu zemlju, čime je potvrđeno da glavna ruta neće ići kroz Hrvatsku.

Zamjenik predsjednika uprave Gazproma Aleksander Medvedev potpisao je taj ugovor s Csabom Bajijem, predsjednikom i glavnim direktorom mađarske plinske kompanije MVM, objavio je Gazprom. Na upite novinara predsjednik Josipović nije danas želio komentirati što očekuje od presude Žalbenog vijeća Haaškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koja je najavljena za 16. studenoga poručivši kratko: ""Ne bih nagađao. Strpit ćemo se i čut ćemo kakva je presuda Haaškog suda".