c S
Dnevne novosti

Posebna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama stiže u RH

06.11.2012 07:18 ZAGREB, 5. studenog 2012.(Hina), Posebna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za nasilje nad ženama Rashida Manjoo posjetit će Hrvatsku između 7. i 16. studenog 2012. kako bi prikupila podatke o problemu nasilja protiv žena, priopćeno je u ponedjeljak iz ureda Programa UN-a za razvoj (UNDP) u Zagrebu.

"Proučit ću pitanje nasilja nad ženama općenito, kako se ono manifestira, uzroke i posljedice nasilja nad ženama u obitelji i zajednici, kao i nasilje koje čini država ili ga tolerira", kazala je Manjoo, nezavisna stručnjakinja koju je Odbor za ljudska prava UN-a imenovao da prati nasilje nad ženama, njegove uzroke i posljedice, navodi se u priopćenju.

Ovo je prvi službeni posjet posebne izvjestiteljice Hrvatskoj. U priopćenju se navodi da će se ona tijekom boravka sastati s "nacionalnim akterima uključenima u borbu protiv svih aspekata nasilja nad ženama, radi procjene ovog problema u zemlji". Posjetit će i skloništa, psihijatrijske institucije i ženski zatvor te se sastati sa žrtvama rodno-uvjetovanog nasilja.

Najavljujući svoj posjet Hrvatskoj, posebna izvjestiteljica ponovno je istaknula kako je nasilje nad ženama najčešći oblik kršenja ljudskih prava u svijetu koji u velikoj mjeri onemogućava ženama da potpuno uživaju u svim svojim osnovnim pravima i slobodama. Posjet međunarodne stručnjakinje za ljudska prava započet će sastancima s predstavnicima državnih tijela u Zagrebu, a nakon toga posjetama Zadru i Vukovaru.

Povrh toga, sastat će se s predstavnicima UN-ovih agencija u Hrvatskoj te nevladinim organizacijama. Posebna izvjestiteljica održat će konferenciju za novinare o preliminarnim rezultatima svog posjeta Hrvatskoj u uredu Programa UN-a za razvoj – UNDP, u Zagrebu, u petak, u 10:00 sati.

Na osnovu podataka prikupljenih tijekom svog boravka u Hrvatskoj, Manjoo će svoje konačno izvješće sa zaključcima i preporukama predstaviti na predstojećoj sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a. Rashidu Manjoou iz Južnoafrićke Republike imenovalo je posebnom izvjestiteljicom za nasilje nad ženama, njegove uzroke i posljedice, u lipnju 2009. Vijeće za ljudska prava UN-a.