c S
Dnevne novosti

Vesna Pusić s moldavijskim dužnosnikom

07.11.2012 07:16 ZAGREB, 6. studenog 2012.(Hina), Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u utorak potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova Republike Moldavije Iuria Leancu s kojim je razgovarala o hrvatskim iskustvima u približavanju europskim institucijama, priopćeno je iz MVEP-a.

Tijekom razgovora, moldavijski ministar je istaknuo kako njegova zemlja želi učiti na hrvatskim iskustvima europskih integracija. "Naš je odnos prema EU ključan i, želimo li napredak, moramo ići putem europskih integracija, za što smo spremni još jače raditi", kazao je, među ostalim, ministar Leanca.

Prema njegovim riječima, cilj Moldavije jest do jesenskog summita Istočnog partnerstva, koji će se sljedeće godine održati u Vilniusu, zaključiti Sporazum o pridruživanju Europskoj uniji, kao i Sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini. Naglasio je i kako su u tijeku aktivnosti na postizanju daljnjeg napretka u pregovorima o viznoj liberalizaciji.

Ministrica Pusić istaknula je da je proces pregovaranja važno iskoristiti za izgradnju institucija države, kako bi se na tim temeljima moglo dalje graditi društvo, dodajući kako je europska perspektiva Moldavije u interesu njih samih, ali i Europske unije.

Ministrica Pusić i ministar Leanca potpisali su Sporazum o europskom partnerstvu, putem kojeg će Hrvatska, kroz aktivnosti Centra izvrsnosti MVEP, prenositi iskustva stečena u pregovaračkom procesu. Tijekom posjeta Zagrebu, Leanca se sastao s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom te s potpredsjednikom vlade Nevenom Mimicom.