c S
Dnevne novosti

Predsjednik Sabora razgovarao s kosovskim premijerom

07.11.2012 07:14 ZAGREB, 6. studenog 2012.(Hina), Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u utorak kosovskog premijera Hashima Thacija, koji boravi u službenom posjetu Zagrebu, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, euroatlantskim integracijama te dijalogu između Prištine i Beograda, priopćio je Ured predsjednika Sabora.

Hrvatska i Kosovo imaju prijateljske odnose koje želimo i dalje razvijati u duhu suradnje, rekao je na početku sastanka s kosovskim vladinim izaslanstvom predsjednik Sabora Leko uz ocjenu da je Kosovo učinilo značajne korake u izgradnji društva i države. Istaknuo je da je "Hrvatska predana projektu Europske unije. Gradimo društvo koje je kompatibilno s demokratskim društvima Europske unije.

U tom smislu podržavamo demokratske procese na Kosovu, ulogu NATO-a i prisutnost EULEX-a." Leko je pozdravio dijalog Kosova i Srbije te sudjelovanje Kosova u regionalnim inicijativama. Izrazio je i uvjerenje da Hrvatska i Kosovo nisu iskoristili sve prilike za gospodarsku suradnju kao i očekivanje da hrvatska manjina na Kosovu bude zastupljena u parlamentu.

Predsjednik kosovske vlade Thaci je zahvalio Hrvatskoj na podršci koju je pružala i nastavlja pružati Kosovu, te je čestitao na uspješnom procesu pristupanja Europskoj uniji. "Članstvo Hrvatske u NATO-u i Europskoj uniji najbolja je poruka zemljama u regiji i smatramo da će im ovo biti poticaj", kazao je Thaci dodavši kako je i Kosovu cilj ulazak u NATO i Europsku uniju.

Također je istaknuo da će "u sljedećim izmjenama ustava hrvatska manjina imati svog predstavnika u parlamentu" Kosova. Thaci smatra da je neovisnost Kosova regiji donijela mir i stabilnost, a u vezi sa započetim dijalogom za normalizaciju odnosa sa Srbijom kazao je kako je Kosovo odlučno razvijati dobrosusjedske odnose, navodi se u priopćenju.