c S
Dnevne novosti

Ostojić: Zakon o sanaciji javnih ustanova ovih dana

07.11.2012 07:26 ZAGREB, 6. studenog 2012.(Hina), Ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je kako bi prijedlog Zakona o sanaciji javnih ustanova trebao ugledati svjetlo dana već ovih dana.

"Zakon o sanaciji javnih ustanova trebao ugledati svjetlo dana ovih dana, a prema njemu obveza osnivača, vlasnika ustanova, bit će da sukladno zakonu podmire svoje dugove, no ako to ne mogu morat će predstavničko tijelo pojedinih županija zamoliti vladu da preuzme dio obveza, a naravno na tom tragu predat će i dio upravljanja sustavom", rekao je novinarima ministar Ostojić u stanci skupa o prevenciji raka i nadzoru nad duhanom.

To je, po njegovom mišljenju, jedini način da se napokon prestane govoriti o sanacijama u zdravstvu. "U posljednjih 15 godina bilo ih je 12. Uvjeren sam da će ova 13. biti i posljednja", ustvrdio je Ostojić. Napomenuo je i kako se Zakon o sanaciji javnih ustanova odnosi na sanaciju svih takvih ustanova, dodavši međutim kako se na žalost najviše tiče zdravstva.

Mediji navode kako bi država najkasnije u veljači trebala preuzeti upravljačka prava nad županijskim bolnicama koje su unatoč svibanjskoj sanaciji vrijednoj 145 milijuna kuna nastavile gomilati dugove pa sada već duguju oko 380 milijuna kuna.

Prijedlogom Zakona o sanaciji javnih ustanova ministru zdravlja Rajku Ostojiću omogućit će se da nakon preuzimanja županijskih ustanova provede reformu bolničkog sustava po načelu regija s glavnim bolničkim regionalnim centrima i lokalnim bolnicama koje će se međusobno povezivati i specijalizirati za određene djelatnosti.