c S
Dnevne novosti

Pusić: Hrvatska će sve obveze prema EU riješiti do kraja siječnja 2013.

08.11.2012 07:22 ZAGREB, 7. studenog 2012.(Hina), Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u srijedu na konferenciji za novinare u Zagrebu kako očekuje da će Hrvatska sve obveze prema EU riješiti do kraja siječnja sljedeće godine.

Ministrica je izvjestila novinare da je u srijedu u Zagrebu održan prvi sastanak koji je sazvao premijer Zoran Milanović na temu dovršavanja preostalih obaveza do ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju temeljem akcijskog plana izrađenog u MVEP-u, a koji se odnosi na ispunjavanje 10 točaka navedenih u posljednjem izvješću Europske komisije i nekih drugih ključnih zadaća koje nisu navedene u tim točkama, ali su važne za buduće funkcioniranje Hrvatske unutar EU-a.

Pusić je rekla da su definirane konkretne zadaće i datumi izvršenja. "Dakle, vrlo konkretno definirane zadaće, vrlo konkretno definirani datumi i s potpunom sigurnošću mogu reći da ne samo da smo ovdje koncentrirani na završetak svih obaveza nego je i premijer to postavio kao prvu zadaću i detaljno prati rad svih ministarstva i ministara koji su zaduženi za ispunjavanje toga. Smatram da ćemo do 31. siječnja biti u potpunosti spremni", istaknula je ministrica.

"Očekujemo da će treće i završno izvješće o monitoringu biti pripremljeno negdje do kraja ožujka. Temeljem tog izvješća vjerojatno će nam preostati jedno tri ratifikacije... Znači da ćemo praktički sve obaveze koje smo preuzeli trebati završiti do kraja siječnja ili početka veljače sljedeće godine. Računamo da ćemo od 10 konkretnih točaka osam završiti prije početka sljedeće godine, dakle do 31. prosinca ove godine, da ćemo još dvije ili dvije i pol, završavati tijekom siječnja, a da ćemo još i neke druge ključne zadaće, koje nisu u ovih 10 točaka, ali kao što sam rekla važne su za naše funkcioniranje kada postanemo članicom, također završiti do 31. siječnja iduće godine", kazala je Pusić.

Dodala je da se to između ostalog odnosi na posebne granične prijelaze koji trebaju akreditaciju od strane EK-a, a preko kojih će moći prelaziti životinje i hrana životinjskog porijekla.

Na novinarsko pitanje koje će zadaće ostati Hrvatskoj za iduću godinu, Pusić je odgovorila da će ostati završavanje izgradnje graničnih prijelaza izlaza i ulaza u Neum, zatim specijalizirani granični prijelazi koji se posebno ne spominuju u 10 točaka, rješavanje jedne od tri teme vezane za brodogradnju i vjerojatno jedan dio zakona kojima se restrukturira pravosuđe. Pojasnila je da radi o pet zakona kojima se restrukturira pravosuđe te da će većina biti ove godine realizirana i donesena, ali da će možda koji od tih pet ostati za sljedeću godinu.