c S
Dnevne novosti

Inzko: BiH zaostaje u procesu europskog pridruživanja

09.11.2012 07:12 MOSTAR, 8. studenog 2012.(Hina), Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko upozorio je u polugodišnjem izvješću Vijeću sigurnosti UN-a, koji je u četvrtak objavljen na internetskim stranicama OHR-a, da ova zemlja zaostaje na putu ka europskim integracijama dodajući da su pojačana osporavanja Daytonskog mirovnog sporazuma od vlasti Republike Srpske.

"Bosna i Hercegovina je u posljednjih šest mjeseci napravila malo pomaka u pravcu euroatlantskih integracija, a izravna osporavanja Daytonskog mirovnog sporazuma su značajno porasla", istaknuo je Inzko u redovitom izvješću koje će u utorak predstaviti prigodom obraćanja u Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku.

Po Inkovim navodima "obećavajući razvoj situacije" s početka 2012. godine, kada je uspostavljeno novo Vijeće ministara BiH, zaustavljeno je, a "političke stranke su se upustile u beskrajnu seriju igara moći na svim razinama". "U vrijeme kampanje za lokalne izbore, ovi politički manevri postali su važniji od gorućih potreba građana i zemlje kao cjeline”, istaknuo je austrijski diplomat koji se nalazi na čelu međunarodne uprave u BiH.

Po njegovim navodima vodstvo Republike Srpske je ojačalo svoju šestogodišnju politiku "otvorenog i direktnog osporavanja same biti mirovnog sporazuma". "Izjave visokorangiranih dužnosnika RS-a, kao i radnje koje oni poduzimaju, a koje imaju za cilj smanjenje nadležnosti državnih tijela, izazivaju duboke sumnje u pogledu privrženosti sadašnjeg vodstva RS-a najosnovnijim aspektima Daytona, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH“, napisao je Inzko u izvješću Vijeće sigurnosti UN-a.

Naveo je i da vlasti u BiH nisu poduzele potrebne korake kako bi se ispunili uvjeti potrebni za zatvaranje Ureda visokog međunarodnog predstavnika u BiH. Inzko je u izvješću spomenuo i kako lokalni izbori u BiH jedino nisu održani u Mostaru dodajući da se lokalne političke stranke nisu mogle usuglasiti oko donošenja novih izbornih pravila za taj grad budući je stare propise ukinuo Ustavni sud BiH.