c S
Dnevne novosti

Vlada: Upravni sud nije nadležan u slučaju zabrane rada s PR agencijama

09.11.2012 07:22 ZAGREB, 8. studenog 2012.(Hina), Vlada je predložila Upravnom sudu da odbaci tužbu koju su Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) i Hrvatska udruga komunikacijskih agencija (HUKA) podnijele krajem kolovoza protiv vladine odluke o zabrani rada državnih institucija i tvrtki s agencijama za odnose s javnošću.

Udruge su u tužbi tražile određivanje privremene mjere, no vlada je u odgovoru na tužbu, na zatvorenom dijelu sjednice predložila odbacivanje tužbe jer smatra da njezina odluka o zabrani rada državnih ustanova i tvrtki s PR agencijama nema upravni karakter pa Upravni sud nije nadležan u tom predmetu. Vlada je, naime, predložila da Upravni sud odbaci tužbu kao nenadležan za postupanje u toj stvari.

Odluku kojom je tijelima državne uprave, osobama s javnim ovlastima kojima je osnivač država te tvrtkama u državnom vlasništvu zabranila angažman profesionalnih agencija i pojedinaca za obavljanje poslova odnosa s javnošću i upravljanje komunikacijama (PR poslovi) vlada je donijela na sjednici 19. srpnja. PR agencije se prema toj odluci, uz suglasnost vlade, iznimno mogu angažirati samo kad se radi o projektima, programima i aktivnostima većeg opsega i gospodarskog značaja.

Predsjednica HUOJ-a Aleksandra Kolarić rekla je Hini da ne može komentirati sudski postupak, no tvrdi da su tužbom išli na zakonitu zaštitu poduzetničkih prava te očekuju pravičan postupak i ukidanje "protuzakonite i neodržive vladine odluke". Udruge u tužbi tvrde da tom odlukom vlada krši poduzetničke slobode i da je suprotna Zakonu o trgovačkim društvima čije upravljanje, bila državna ili privatna, mora biti u nadležnosti njihovih uprava.

Osim tužbe Upravnom sudu, udruge su podnijele i prijedlog za ocjenu suglasnosti te odluke s Ustavom, pa je i Ustavni sud tražio odgovor vlade, a ona mu je prošlog tjedna predložila da ga ne prihvati. Udruge su najavile i da će uputit dopis direktoratu Europske komisije u Bruxelles jer smatraju da je odluka u suprotnosti s europskom pravnom stečevinom. Vladinu odluku HUKA je u srpnju ocijenila skandaloznom, nezakonitom i neodrživom, tvrdeći da su njome PR agencije dovedene u nepovoljan položaj na tržištu u odnosu na druge pružatelje usluga, zbog čega je zatražila mišljenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Agencija je pak u mišljenju navela da se tom vladinom odlukom ne narušava tržišno natjecanje, a za dio odluke koji omogućuje izuzeća smatra da treba urediti i objaviti postupak ili kriterije za izuzeća, kao i da taj izbor treba biti transparentan i javan. Hrvatska udruga poslodavaca pozvala je u srpnju vladu da preispita odluku o zabrani korištenja usluga PR agencija u državnom i javnom sektoru te omogući ravnopravan tretman poduzetnicima u odnosima s javnošću.