c S
Dnevne novosti

Zagreb: Konferencija o naslijeđu ICTY-ja

09.11.2012 07:18 ZAGREB, 8. studenog 2012.(Hina), Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) svojim je radom poslao poruku da zločini neće ostati nekažnjeni, otvorio je prostor za pomirenje u regiji i pomogao postavljanju temelja rada drugih međunarodnih kaznenih sudova uključujući stalnog kaznenog suda u Haagu, poručili su sudionici konferencije o naslijeđu Haškoga suda koja se u četvrtak održava u Zagrebu.

"ICTY je danas lider globalnog rata za pravdu", kazao je potpredsjednik Haškog suda malteški sudac Carmel Agius otvarajući konferenciju o naslijeđu ICTY-ja u bivšoj Jugoslaviji koja je okupila predstavnike pravosuđa i nevladinih udruga iz regije. On je poručio kako vjeruje da će naslijeđe ICTY-ja, koji je promijenio način gledanja na odgovornost za ratne zločine, omogućiti zemljama u regiji lakše suočavanje s prošlošću.

Prije 20 godina kada je ICTY osnovan nitko nije mogao ni zamisliti da će svi optuženi doista i biti izvedeni pred lice pravde ali to se ipak dogodilo, kazao je potpredsjednik suda dodajući da je pred ICTY-jem optužena 161 osoba od čega gotovo 20 za zločine u Hrvatskoj. On je ocijenio da je ICTY danas izvor pravnih procedura za progon ratnih zločina pred međunarodnim sudovima i da je svojim osnivanjem popunio prazninu nakon Nuernberškog suda na području procesuiranja zločina međunarodnih razmjera.

Potpredsjednica Vrhovnog suda Ana Garačić kazala je kako je Hrvatska nedavno prilagodila svoje zakone kako bi mogla koristiti dokaze s Haaškog suda. Nizozemska veleposlanica Stella Ronner Grubačić, čija je zemlja jedan od sponzora konferencije, poručila je da sa zatvaranjem ICTY-ja posao progona odgovornih za ratne zločine preuzimaju nacionalna pravosuđa i da na tom području treba postići poboljšanja koja su među ostalim u slučaju Hrvatske navedena u posljednjem sveobuhvatnom izvješću o monitoringu Europske komisije.

Pri tom je istaknula važnost regionalne suradnje te pozvala političke vođe u regiji da prevladaju prepreke toj suradnji. Konferencije o naslijeđu ICTY-ja održane su do sada u Haagu i Sarajevu a do kraja mjeseca održat će se i u Beogradu. Haaški je sud od osnivanja 1993. godine optužio 161 osobu a postupci još traju protiv 35 osoba. Na njegov rad do sada je potrošeno gotovo dvije milijarde dolara.