c S
Dnevne novosti

Finska: proces ratifikacije pristupnog ugovora RH-EU počinje ovaj tjedan

12.11.2012 07:22 ZAGREB, 9. studenog 2012.(Hina), Finska je najavila da ovaj tjedan počinje parlamentarna procedura ratifikacije Ugovora o pristupanju RH u EU-u, te izrazila nadu da će postupak biti dovršen do kraja godine, najavljeno je u petak iz Hrvatskog sabora.

"Finska strana informirala je saborsko izaslanstvo o trenutnom statusu ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora, iskazavši svoju neupitnu podršku dovršetku hrvatske integracije u EU, te najavila početak parlamentarne procedure ratifikacije za ovaj tjedan, s očekivanjima da će biti dovršen do kraja godine", kaže se u priopćenju.

Zajedničko izaslanstvo saborskog Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske integracije, na čelu s Miloradom Pupovcem, boravilo je 6. i 7. studenog u dvodnevnom posjetu Finskoj. Tijekom posjeta izaslanstvo se sastalo s predsjednikom finskog parlamenta Eerom Heinauluomom, članovima Velikog odbora zaduženog za europske poslove, Odborom za vanjsku politiku, te članovima finsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva u finskom parlamentu.

Održan je i sastanak s finskim ministrom vanjskih poslova Erkkijem Tuomiojom, a saborsko izaslanstvo posjetilo je i Finski institut za međunarodne odnose. Finski sugovornici upoznali su izaslanstvo Hrvatskog sabora s koordinacijom europskih poslova i odnosima finske vlade i parlamenta oko europskih pitanja. Potvrđena je odlična suradnja dvaju parlamenata te obostrana želja za jačanjem te suradnje nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, dodaje se u priopćenju.