c S
Dnevne novosti

Zakon o lokalnoj samoupravi: Ako ne prođe proračun "pada" i skupština i čelnik lokalne uprave

13.11.2012 07:24 ZAGREB, 12. studenog 2012.(Hina), Dio lokalnih čelnika iz oporbe nakaradnim je nazvao prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koji među ostalim predviđa, ako se ne prihvati proračun, da neće "pasti" samo vijeće ili skupština, nego i čelnik lokalne vlasti.

"Ovo je nakaradan način da se ruše gradonačelnici, načelnici ili župani zbog neusvajanja proračuna. To je najlošija varijanta i najgori način da se skine izravno izabranog čelnika", poručio je splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader (HDZ) na okruglom stolu o izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Zakona o lokalnim izborima, koji bi se ovog tjedna trebali naći u prvom čitanju na sjednici Hrvatskog sabora.

Ministar uprave Arsen Bauk smatra da bi promjene odnosa vijeća i gradonačelnika uvelike trebale promijeniti ponašanje dva neposredno izabrana tijela, te da će ih one prisiliti na suradnju. "Do sada su na izbore išla samo vijeća pa su mogla biti ucijenjena", kazao je Bauk dodavši kao je zbog nedonošenja proračuna ove godine raspušteno osam vijeća. "Ako građani podnesu zahtjev za referendumom, a vijeće to ne napravi, ono će biti raspušteno", poručio je ministar. Najavio je i da se prijedlog instituta opoziva gradonačelnika referendumom ukida jer tijekom protekle četiri godine niti jedan nije uspio.

Ipak, ostavio je kao krajnju mogućnost, s obzirom na kritike takvog prijedloga, i opoziv preko referenduma. U tom bi slučaju trebalo pokrenuti i izmjene Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave kako bi se i to pitanje najbolje uredilo, rekao je. "Odnos gradonačelnik-predstavničko tijelo u smislu razrješenja oba izazvat će brojne prijepore, no koliko god to bilo nekom neprihvatljivo, mislim da ono vodi ka cilju stvaranja političke odgovornosti kod čelnika lokalne i regionalne samouprave, ali i onih koji čine gradsku ili županijsku skupštinu odnosno vijeće", ocijenio je predsjednik Udruge Gradova Vojko Obersnel.

Splitsko-dalmatinski župan Sanader usprotivio se Baukovom prijedlogu prema kojem se imenovanja u tijela javnih ustanova, trgovačkih društava i i drugih pravnih osoba daju u nadležnost izvršnom tijelu, odnosno gradonačelniku, načelniku ili županu. "Mislim da su gradonačelnici, načelnici i župani preopterećeni da bi imenovali i bili odgovorni za imenovane te ih ne bi trebalo time opterećivati. Bilo bi logično da se to prepusti županijskim skupštinama i gradskim vijećima", ocijenio je Sanader.

Član Vijeća GONG-a Nenad Zakošek ocijenio je kako predloženi zakon, u poželjnoj ravnoteži između gradonačelnika i vijeća, ide u rješenje koje daje prevelike ovlasti gradonačelniku. "Za sva imenovanja na položaje po javnim poduzećima lokalne razine predviđa se samostalno odlučivanje gradonačelnika bez kontrolne ovlasti vijeća i to je najveća opasnost", rekao je Zakošek. Osvrnuo se i na prijedlog o ukidanju nespojivosti dužnosti župana i saborskog zastupnika. "Imamo već sada jednu vrstu lobija gradonačelnika u Saboru, a sada se otvaraju vrata i za kumuliranje funkcija za župana umjesto da se ide na širenje odredbi o nespojivosti dužnosti i da se i gradonačelnicima zabrani da mogu biti izabrani u Sabor", rekao je Zakošek.

Predsjednik Udruge Gradova Vojko Obersnel pozdravio je mogućnost da gradonačelnici mogu izravno birati predstavnike u nadzorna tijela i upravne odbore. Smeta ga, pak, što se u javnosti ističe kako je neposrednim izborima gradonačelnicima omogućeno da postanu "šerifi", a predloženim zakonom im se u tom smislu još više ide na ruku.

Nezavisni zastupnik Josip Kregar ustvrdio je kako se, ouči izbora, uvijek pojavljuje određeni broj pitanja, a jedno do njih koje se moglo riješiti predloženim zakonodavnim okvirom, a nije učinjeno, je pitanje izbornog modela za jedinice lokalne samouprave. "Sadašnji je model neodogovarajući i daje velik naglasak na političke stranke i liste, a da zastupnici u skupštinama nemaju dovoljno jasno utvrđen osobni politički legitimitet", ocijenio je Kregar na skupu u Hrvatskom saboru pod nazivom "Što lokalnoj zajednici donose novi zakoni", kojeg je organizirao GONG.