c S
Dnevne novosti

Predsjednik Odbora za Ustav Grbin sa nizozemskom veleposlanicom

13.11.2012 07:16 ZAGREB, 12. studenog 2012.(Hina), Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin primio je u ponedjeljak u posjet veleposlanicu Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj Stellu Ronner – Grubačić koja je pokazala veliko zanimanje za teme u sklopu reformi koje poduzima Republika Hrvatska kako bi što spremnija postala nova članica Europske unije, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Veleposlanicu je posebno ju je zanimala situacija vezana za izbor novog pučkog pravobranitelja. Grbin ju je informirao o tome kako će Hrvatski sabor uskoro raspisati novi javni poziv za predlaganje kandidata, a novi bi pučki pravobranitelj mogao biti izabran na prvoj sjednici Sabora u sljedećoj godini.

Naime, ni jedan od osam prijavljenih kandidata, nakon pomnog pregleda njihovih kandidatura, nije dobio potreban broj glasova Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Naglasio je kako Hrvatski sabor to imenovanje smatra izuzetno važnim budući da je pučki pravobranitelj u određenom smislu odvjetnik Sabora koji se bavi naročito osjetljivim pitanjima građanskih sloboda i anti-diskriminacije, te stoga trebamo biti sigurni kako će odabrana osoba uživati ugled visokih moralnih načela. Ronner – Grubačić zanimala je situacija vezana za izbor predsjednika i četiri člana novog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Grbin je rekao kako se prijavilo gotovo dvije stotine kandidata, a tek 123 kandidature bile su valjane. Obavljeni su razgovori s kandidatima, a tek nakon obavljene sigurnosne provjere Odbor za izbor i imenovanja dogovorit će užu listu od desetak kandidata koji će se dati na izbor saborskim zastupnicima na plenarnoj sjednici.

Veleposlanica je najavila skori dolazak parlamentarnog izaslanstva Odbora za europske poslove iz Nizozemske i njihovu želju da se sastanu s predsjednikom Odbora Peđom Grbinom kako bi prikupili što više informacija koje će pozitivno iskoristiti tijekom skorašnje rasprave u nizozemskom parlamentu o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom.