c S
Dnevne novosti

Sanader iznosi obranu u slučaju Ina-MOL

13.11.2012 07:14 ZAGREB, 12. studenog 2012.(Hina), Bivši premijer Ivo Sanader nastavit će iznositi obranu o optužbama da je za 10 milijua eura mita mađarskom MOL-u prepustio upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini, nakon što je odbacio optužbe za ratno profiterstvo u aferi Hypo.

Sanadera se u objedinjenom postupku, osim za primanje MOL-ovog mita, tereti da je od austrijske Hypo banke dobio proviziju za kredit kojim je Hrvatska nakon osamostaljenja kupila zgrade veleposlanstava. Kako se navodno nedjelo dogodilo u vrijeme neposredne ratne opasnosti Sanader je postao prvi optuženik za ratno profiterstvo, kazneno djelo koje je u zakon uneseno u svibnju prošle godine.

Odbacujući sve što mu se stavlja na teret Sanader je u svojoj obrani kazao kako je nemoguće da je jedini profiter upravo on koji je u dvadesetogodišnjoj političkoj karijeri obnašao mnoge visoke državne dužnosti i sudjelovao u stvaranju i međunarodnoj afirmaciji hrvatske države.

Ustvrdio je da je njegov kazneni progon naredila njegova nasljednica na čelu vlade, Jadranka Kosor, koja je državnom odvjetništvu slala razne svjedoke. Iako je u vrijeme sklapanja posla s Hypo bankom bio zamjenik ministra vanjskih poslova Sanader je kazao da nije odlučivao o spornom kreditu, koji je bio pogodan za Hrvatsku, a odbacio je i tvrdnje tužiteljstva da je Hypo banci jamčio bolju poziciju na hrvatskom tržištu. "Očito je da je netko primio proviziju, ali ja to nisam bio", zaključio je Sanader.

Slične je tvrdnje o "aferi Hypo" iznio i u prvom ispitivanju u USKOK-u čija je snimka nakon Sanaderove obrane danas prikazano u sudnici zagrebačkog Županijskog suda.

Na početku današnje rasprave sud je odbio sve dokazne prijedloge obrane, među kojima i ispitivanje svjedokinje koja je, po tvrdnjama obrane, trebala pobiti iskaz Drage Vidakovića. Riječ je o zaposleniku Hypo banke koji je posvjedočio da je Sanader od direktora banke Wolfganga Kulterera primio kuvertu na parkiralištu u Klagenfurtu.

Iako Sanader Vidakovićeve riječi ustrajno pobija, tvrdeći da nikada nije bio na parkiralištu ispred sjedišta Hypo banke, sudsko vijeće je zaključilo da je Vidakovićev iskaz već potkrijepljen drugim svjedočenjima. Nakon sutrašnje Sanaderove obrane u slučaju Ina-MOL tužitelji bi u srijedu trebali iznijeti svoje završne riječi, dok će obrana to učiniti u četvrtak. Prva presuda protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a očekuje se u petak ili početkom idućeg tjedna.