c S
Dnevne novosti

Sabor počinje posljednju ovogodišnju sjednicu

14.11.2012 07:26 ZAGREB, 13. studenog 2012.(Hina), Hrvatski sabor počinje posljednje ovogodišnje redovno zasjedanje, na kojemu se očekuje i izglasavanje Državnog proračuna za iduću godinu.

Sukladno najavama iz Banskih dvora, Vlada će u ponedjeljak utvrditi prijedlog proračuna te ga uputiti u Sabor, koji će o proračunu provesti raspravu na plenarnoj sjednici te, nakon što proteknu tri dana za podnošenje amandmana, o njemu i glasovati zajedno s amandmanima.

Na predloženom dnevnom redu 6. sjednice je 27 točaka, ali će već ujutro biti dopunjen s novim točkama. Za prvi tjedan zasjedanja najavljena je rasprava u prvom čitanju o zakonima koji reguliraju lokalne izbore - prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te prijedlog Zakona o lokalnim izborima. Po zakonskim izmjenama, ubuduće bi se u slučaju da se ne usvoji proračun općine, grada ili županije provodili izbori i za čelne ljude izvršne vlasti (načelnik, gradonačelnik, župan), a ne samo za predstavničko tijelo (gradsko ili općinsko vijeće te županijska skupština).

Vlada predlaže i brisanje iz Zakona mogućnosti da građani iniciraju referendum za opoziv neposredno izabranih lokalnih čelnika. Na dnevnom su redu i izmjene Zakona o policiji, kao i Zakon o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, koji bi trebao osigurati bolju povezanost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada.

U saborskoj su proceduri i oporbene inicijative - HDZ predlaže osnivanje istražnog povjerenstva vezanog uz aferu izlista telefonskih brojeva, Hrvatski laburisti zahtijevaju promjenu Ustava RH kako bi se smanjio broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma, a HDSSB je pokrenuo interpelaciju zbog najava podjele Hrvatske na dvije statističke regije.

Na zadnjoj ovogodišnjoj sjednici počinje službena faza elektroničke evidencije dolaska zastupnika u Sabor, koju će građani moći pratiti na saborskim internetskim stranicama. Sabor novu sjednicu uobičajeno počinje aktualnim prijepodnevom, za koje se, odnosno za postavljanje pitanja članovima Vlade, prijavilo 38 zastupnika.