c S
Dnevne novosti

Hrvatska u Strasbourgu izgubila spor zbog neučinkovite istrage smrti pacijentice

14.11.2012 07:18 ZAGREB, 13. studenog 2012.(Hina), Europski sud za ljudska prava presudio je da je Hrvatska povrijedila procesnu obvezu iz čl. 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (pravo na život) jer nije učinkovito istražila smrt pacijentice zbog liječničke pogreške.

Riječ je o smrti sestre Pere Bajića, koji je i tužio Hrvatsku sudu u Strasbourgu. Njegova sestra bolovala je 1994. od abdominalnog tumora te je operirana pošto je kirurgu, kojemu se u presudi samo navode inicijali V.B., platio mito od 5000 njemačkih maraka. Pacijentica je operirana idućeg dana, no umrla je nakon operacije.

Sud u Strasbourgu utvrdio je da Hrvatska nije osigurala neovisan i nepristran sustav koji će se baviti pitanjem uzrokovanja smrti ili teških ozljeda zbog pogreške liječnika, što je dovelo do povrede prava iz Konvencije u tom predmetu. Sud je u odluci naveo kako je mjerodavno državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu koju je protiv liječnika podnio podnositelj na temelju nalaza vještaka koji su radili na istom fakultetu (Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) kao i prijavljeni liječnik.

Europski suci primijetili su da se upravo odluka o odustajanju od kaznenog progona, a poslije i odluka prvostupanjskog suda temeljila na tom vještačenju koje se, po praksi suda u Strasbourgu i hrvatskome pravu, može smatrati pristranim. Sud je razmatrao dojam pristranosti koji je sustav kaznenog gonjenja ostavio u javnosti prilikom odlučivanja da neće kazneno goniti liječnika za primanje mita i liječničku pogrešku, što je posljedično dovelo do povrede Konvencije.

Sud je utvrdio da je zakazao sustav (bolnica, Liječnička komora, državno odvjetništvo i sudovi) koji je bio suočen s optužbom za liječničku pogrešku zbog koje je umrla pacijentica.

Mjere koje su poduzela sva tijela u sustavu ne mogu se smatrati učinkovitima budući da obitelj žrtve nije dobila jasan, brz i detaljan odgovor o okolnostima smrti pacijentice, te da državna tijela u sustavu nisu reagirala promptno i na vrijeme, zaključio je Europski sud za ljudska prava. Obavijest o novoj presudi protiv Hrvatske objavio je na vladinim internetskim stranicama Ured zastupnika RH na sudu u Strasbourgu.