c S
Dnevne novosti

Hrvatska i BiH razmjenjivat će podatke iz mreže navigacijskih postaja

15.11.2012 07:02 SARAJEVO, 14. studenog 2012. Hina, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u srijedu je dala suglasnost entitetskoj Upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove za potpisivanje sporazuma s Državnom geodetskom upravom Hrvatske o suradnji na području razmjene podataka stalnih satelitskih navigacijskih postaja (Global Navigation Satellite System - GNSS), priopćeno je iz sjedišta federalne vlade u Sarajevu.

Dvije uprave ranije su postigle dogovor o međusobnoj suradnji u razmjeni podataka stalnih GNSS postaja. Državna geodetska uprava Hrvatske uspostavila je mrežu postaja pod imenom CROPOS, dok se u FBiH ona vodi pod nazivom FBiHPOS.

Strane-potpisnice sporazuma trebale bi brinuti o razmjeni podataka pograničnih postaja uključenih u mreže CROPOS i FBiHPOS s ciljem poboljšanja točnosti i kvalitete podataka koji se pružaju korisnicima mreža. Razmjenom podataka će se poboljšati i geometrija jedne i druge mreže. Iz federalne vlade ističu izuzetnu važnost održivog sustava razmjene podataka s usuglašenim mrežama zbog čega je potrebna potpora razvoju takvog sustava.