c S
Dnevne novosti

HND o problemima u hrvatskom novinarstvu

19.11.2012 07:18 ZAGREB, 16. studenog 2012.(Hina), Novine su u krizi jer ne mogu plaćati svoje troškove, a veliki problem našeg novinarstva je što naše novine inzistiraju na skandalima i žutilu, ali bez obzira na to, njihova tiraža pada, rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND), Zdenko Duka na regionalnoj konferenciji "Tradicionalne vrijednosti u novom medijskom okruženju", na kojoj se raspravlja o novim trendovima u medijima s fokusom na istraživačko novinarstvo, nastavljenoj u Novinarskom domu.

Duka smatra da postoji nekoliko problema hrvatskom novinarstvu u ekonomskom smislu, posebice u tiskanim medijima. Dodao je da tome pridonosi nepovoljna ekonomska situacija te da su novinari i novinarstvo postali žrtve trenutnih okolnosti. "Novine su u krizi jer ne mogu plaćati svoje troškove, a veliki problem našeg novinarstva je što naše novine inzistiraju na velikim skandalima i žutilu, ali bez obzira na to, njihova tiraža pada", rekao je Duka dodavši da su danas zadatci zabaviti ljude i zaraditi, umjesto informirati ih i obrazovati.

Ocijenio je da nedostaje društveno korisnih sadržaja u medijima te da sudeći po formatima su novine u Hrvatskoj tabloidi. "U ovom trenutku novinarstvo nije više produkt demokracije. Društvena uloga novinarstva postaje sve manje važna zbog jurnjave za profitom", smatra Duka. Tim Gerhardson iz Odnosa s javnošću američkog veleposlanstva u Zagrebu istaknuo je zadovoljstvo sudjelovati u ovom skupu smatrajući ga dobrom platformom za razmjenu iskustava.

Istaknuo je da su nove tehnologije i sve veća prisutnost društvenih mreža pridonijele boljem prijenosu informacija i nude brojne mogućnosti. Naglasio je da se unatoč svemu svrha komunikacije nije promijenila, a to je, rekao je, uvijek reći istinu. Napomenuo je da javnost treba nezavisne sudove i slobodne medije. Konferencija se nastavlja tijekom današnjeg dana kada će se na panelima raspravljati o istraživačkom novinarstvu u Europi i Americi, a završava sutra raspravama o novim medijima. Konferenciju organiziraju HND i Veleposlanstvo SAD-a.