c S
Dnevne novosti

Derenčinović: tužiteljstvo može tražiti preispitivanje presude

19.11.2012 07:20 ZAGREB, 16. studenog 2012.(Hina), Predstojnik Katedre za kazneno pravo na zagrebačkom Pravnom fakultetu Davor Derenčinović izjavio je da haaško tužiteljstvo može podnijeti zahtjev za preispitivanjem pravomoćne presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču, ali da je to teško očekivati s obzirom da su pale sve točke optužnice.

Gostujući u posebnoj HTV-ovoj emisiji posvećenoj izricanju konačne haaške presude dvojici hrvatskih generala Derenčinović je rekao kako po statutu Haaškog suda postoji mogućnost podnošenja zahtjeva za preispitivanjem presude. "To je teoretski moguće, no s obzirom da su presudom žalbenog vijeća pale sve točke optužnice ne vjerujem u tu mogućnost", kazao je. Objasnio je da tužiteljstvo zahtjev može podnijeti u roku od godine dana, no za to im je potrebno da predoče potpuno nove činjenice i dokaze.

Podsjetio je da je Haaški sud do sada u dva slučaja prihvatio zahtjeve za preispitivanjem pravomoćne presude, prvi put u slučaju Veselina Šljivančanina kojemu je posljednji pravni lijek pred Haaškim sudom pomogao da mu se kazna smanji sa 17 na 10 godina zatvora. Zahtjev za preispitivanjem prihvaćen je i bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Haradinu Bali. U tom slučaju odluka još nije donesena. Derenčinović se osvrnuo i na činjenicu da Gotovina i Markač, kao i ostali oslobođeni haaški optuženici, nemaju pravo na odštetu za vrijeme provedeno u pritvoru.

Kazao je da predsjednik suda Theodor Meron, ujedno i predsjednik žalbenog vijeća koje je oslobodilo dvojicu hrvatskih generala, radi na formiranju fonda za naknadu štete. Derenčinović smatra da bi slučaj Gotovine i Markača mogao biti "dobar vjetar u leđa" tim njegovim nastojanjima, no upozorava kako je za osnivanje fonda potrebna politička odluka Vijeća sigurnosti UN-a. Gotovina je u pritvoru ICTY-a od 10. prosinca 2005., a Markač od 11. ožujka 2004.

Predstojnik Katedre za kazneno pravo na zagrebačkom Pravnom fakultetu Davor Derenčinović surađivao je na studiji "Teorija zajedničkog zločinačkog pothvata i Međunarodno kazneno pravo – izazovi i kontroverze" koju je Akademija pravnih znanosti Hrvatske prije nekoliko godina uputila tadašnjem predsjedniku Haaškog suda Patricku Robinsonu koji je bio član žalbenog vijeća u slučaju Gotovine i Markača. Na studiji, u kojoj se na 188 stranica u deset teza pobija postojanje zajedničkog zločinačkog pothvata, uz Derenčinovića su radili pravni stručnjaci Željko Horvatić, Igor Bojanić, Davor Krapac i Maja Seršić.