c S
Dnevne novosti

Novi kompromisni prijedlog višegodišnjeg proračuna EU-a

21.11.2012 07:14 BRUXELLES, 20. studenog 2012.(Hina), Ciparsko predsjedništvo EU-a u utorak je najavilo da će predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy predstaviti novi kompromisni prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira te izrazilo nadu da će čelnici EU-a uspjeti postići dogovor o tom važnom pitanju na izvanrednom summitu krajem ovoga tjedna.

Andreas Mavroyiannis, zamjenik ministra u ciparskoj vladi zadužen za europska pitanja, rekao je u utorak da je Van Rompuy u ponedjeljak navečer obavio konzultacije sa svim zemljama članicama o svom prijedlogu višegodišnjeg proračunskog okvira za razdoblje 2014-2020, koji je manji za 75 milijardi eura u odnosu na prijedlog Europske komisije. "Stajališta su još uvijek jako različita, ali na ovom stupnju rasprave to se moglo očekivati. Vjerujemo da je dogovor moguć, a za to postoje i razlozi", izjavio je Mavroyiannis nakon sastanka Vijeća za opće poslove, koje čine ministri za vanjske ili europske poslove zemalja članica, a na kojem je glavna zadaća bila pripremiti zaključke za predstojeći izvanredni summit zemalja članica 22. i 23. studenoga, koji je isključivo posvećen višegodišnjem proračunskom okviru. "Predsjednik Van Rompuy će sada razmisliti o reakcijama zemalja članica i predstaviti revidiranu verziju svoga prijedloga zaključaka", rekao je Mavroyiannis.

Izvanredni summit započinje u četvrtak navečer, a Van Rompuy i predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso u četvrtak ujutro će započeti bilateralne konzultacije sa svim šefovima država ili vlada zemalja članica i Hrvatske, koja će sljedeće godine postati članicom. Van Rompuy je prošli tjedan objavio prijedlog zaključaka za izvanredni summit čelnika EU-a 22. i 23. studenoga u kojem je predložio smanjenje od 75 milijardi eura u odnosu na prijedlog Europske komisije, koja je predložila iznos 1.033 milijarde eura. Prijedlog da se dodatno smanji iznos koji je predložila Komisija ne zadovoljava nijednu od dvije skupine države, za jedne iznos nije dovoljno smanjen, dok drugi traže povećanje ili barem da se ostane na razini prijedloga Komisije.

Van Rompuy je predložio prilično veliko rezanje za poljoprivredu i kohezijsku politiku, dvije najveće stavke u europskom proračunu. Za kohezijsku politiku, iz koje se financiraju siromašnije zemlje članice, Van Rompuy predlaže smanjenje od 29,5 milijardi eura, a za poljoprivrednu politiku 25,5 milijardi eura manje. Komisija je za proračunsku stavku "Ekonomska, socijalna i teritorijalna kohezija" predložila 339 milijardi eura, a Van Rompuy sada predlaže iznos od 309,5 milijardi. Na summitu se očekuju teški razgovori, a najvećim rizikom za postizanje dogovora smatra se stajalište Velike Britanije, jer premijer David Cameron, zbog pritiska svog parlamenta, ima vrlo mali manevarski prostor.