c S
Dnevne novosti

Sabor: Odbor za financije podržao rebalans proračuna

22.11.2012 07:26 ZAGREB, 20. studenog 2012.(Hina), Saborski odbor za financije je većinom glasova podržao vladin prijedlog rebalansa ovogodišnjeg Državnog proračuna, kojim se proračunski prihodi povećavaju za 1,4 milijarde kuna, rashodi za 1,5 milijardi kuna, a manjak proračuna povećava se za 100 milijuna kuna te zadržava na razini 10 milijardi kuna.

"Kada je riječ o fiskalnoj konsolidaciji, Vlada se nastojala držati onog zacrtanog deficita od 10 milijardi kuna. Na prihodovnoj strani dolazi do korekcije i povećanja od 1,4 milijarde kuna što je povećanje od 1,3 posto u odnosu na plan, a s druge strane dolazi do korekcije rashoda od 1,5 milijardi kuna", rekao je zamjenik ministra financija Boris Lalovac.

Lalovac se osvrnuo na pogoršane makroekonomske uvjete te rekao kako Vlada cijele godine pokušava konsolidirati gospodarstvo i predložiti određene zakonske mjere. "Vlada je početkom godine ambiciozno najavljivala gospodarski rast koji je temeljila na dijelu investicija 'pod ingerencijom države', no dio tih investicija je zakasnio jer smo imali brojne operativne probleme", izvijestio je. Zanimljivo je, kazao je, i da su doprinosi rasli milijardu kuna više od planiranog. "Doprinosi su rezultat zakonskih rješenja, ali vi ste državu stavili ispred radnika.

Međutim vi sada ne vodite računa što se događa s drugim dijelom plaće", optužio je vladajuće HDZ-ov Đuro Popijač dodavši kako je pitanje da li poslodavac samo izvrši svoju obvezu i plati doprinos, a ostaje otvoreno pitanje što se događa s ostalim dijelom plaće za radnike. HDZ-ova Martina Dalić osvrnula se na povećanje proračunskih zaliha kako bi se alimentirale ovrhe rekavši kako joj je nejasno zašto postoje stavke za ovrhe i sudske sporove koje se smanjuju, a povećava se zaliha uz obrazloženje da se radi o ovrhama.

Lalovac je rekao kako su pokušali utvrditi popis obveza da se vidi tko sve državu tuži i utvrđeno je da postoji 4, 5 milijardi kuna za ovrhe. "Kako ćemo rješavati, u intenzivnom smo razgovoru sa Državnim odvjetništvom, a raspravljali smo i da osnujemo fond novca da se regulira taj dug ovrha", rekao je.