c S
Dnevne novosti

Haaško tužiteljstvo: Odluka Žalbenog vijeća je konačna

21.11.2012 07:10 BEOGRAD, 20. studenoga 2012.(Hina), Savjetnik glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza izjavio je u utorak navečer na RTS-u da haaško tužiteljstvo neće tražiti reviziju odluke Žalbenog vijeća koje je oslobodilo hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

"Za ICTY nema sljedećeg koraka jer je donijeta konačna odluka", kazao je Frederic Swinnen. U teoriji postoji mogućnost revizije postupka, koju mogu zatražiti obje strane ako se pojave nove činjenice koje nisu bile na raspolaganju tijekom procesa, "ali mi to u ovom trenutku ne planiramo napraviti", kazao je Brammertzov savjetnik u ekskluzivnoj izjavi za emisiju "Upitnik" RTS-a.

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u petak je oslobodilo generale Antu Gotovinu i Mladena Markača svake odgovornosti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i zločine počinjene tijekom i nakon operacije Oluje, tako što je prvo srušilo prvostupanjsku presudu kojom su bili osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora, a potom proučilo ponovno dokaze i zaključilo da dvojica generala ne mogu biti ni alternativno odgovorni kao pomagači u udruženom zločinačkom pothvatu, a ni zbog propusta kao zapovjednici.