c S
Dnevne novosti

Saborski klubovi za izmjene Zakona o komunalnom gospodarstvu

22.11.2012 07:18 ZAGREB, 21. studenog 2012.Hina, Saborski su klubovi pozdravili prijedlog izmjena i dopuna Zakona o komunalnom gospodarstvu, kojima će se odlučivanje o žalbama na rješenja komunalnih poduzeća vratiti u nadležnost županija i Grada Zagreba.

Prijedlog je predstavila ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, koja je podsjetila da je riječ o jednom od najdugovječnijih zakona, donesenom još 1995. i mijenjanom 10 puta. Zadnjim izmjenama, 2011. utvrđeno je da o žalbama protiv odluka komunalnih poduzeća odlučuje Ministarstvo, koje je zbog toga ostalo zatrpano neriješenim predmetima, obrazložila je ministrica. Naglasila je da će se povratkom na staro rješenje osigurati brže rješavanje svih upravnih postupaka koji su u nadležnosti tijela državne uprave.

Prijedlog je pozdravio Vedran Babić (SDP), upozorivši da se u nadležnom ministarstvu nalazi oko 1500 neriješenih žalbi, jer nakon prošlogodišnje izmjene nadležnosti nije osiguran i kadar koji bi trebao raditi na tim predmetima. "Povratom većeg broja ovih predmeta na regionalnu samoupravu, objektivno je za očekivati da će se oni napokon početi rješavati", uvjeren je Babić. Ivica Mandić (HNS) predloženo je rješenje nazvao "još jednim iskorakom u toliko željenoj decentralizaciji".

Upozorio je da su Ministarstvo, nakon lanjskih zakonskih izmjena, zatrpali minorni predmeti, poput žalbi na rješenja komunalnih redara, što je, kaže, uvelike otežalo rad i normalno funkcioniranje ministarstva. "Događalo se da se Ministarstvo mora baviti žalbama na odluke komunalnih redara o iznosima od primjerice 80 ili 100 kuna. Ovaj prijedlog zakona promijenit će upravo te problematične elemente", uvjeren je Mandić. Anki Mrak Taritaš, koja je danas prvi put zakon predstavljala kao ministrica, poželio je uspješan rad na novoj dužnosti. "Želim u ime našega kluba i u ime građana RH da ovo ministarstvo vodi pravom čvrstom ženskom rukom", poručio je Mandić.

Novoj ministrici čestitao je i HDSSB-ovac Zoran Vinković, koji je, međutim, ocijenio da predloženi zakon ne znači stvarnu decentralizaciju. "Sramotno je i pogubno za lokalnu i regionalnu samoupravu da svega 3 posto ukupnih poreznih prihoda ide prema lokalnoj samoupravi, uključujući i Grad Zagreb, a 97 posto sredstava završi u državnom proračunu. I na kraju taj državni proračun je ponovno u deficitu", rekao je Vinković.

Zakon je pozdravio i Branko Bačić (HDZ), protumačivši da Vlada snaži položaj županija u odnosu na velike gradove, na tragu HDZ-ove teze da broj županija odgovara potrebama Hrvatske. Ranijem ministru graditeljstva Ivanu Vrdoljaku spočitnuo je jer je kritizirao Zadarsku županiju zbog zaostataka, dok se u njegovom ministarstvu nagomilalo 1500 neriješenih predmeta. Sabor nastavlja rad sutra.