c S
Dnevne novosti

Počeo summit EU-a o višegodišnjem proračunskom okviru

23.11.2012 07:08 BRUXELLES, 22. studenog 2012.Hina, Izvanredni summit čelnika EU-a na kojem sudjeluje i hrvatski premijer Zoran Milanović počeo je u četvrtak navečer iza 23.00 sata, više od tri sata kasnije nego što je planirano.

Početak summita je kasnio jer su bilateralne konzultacije, koje traju cijeli dan, trajale dulje nego što je planirano. Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, zajedno s predsjednikom Europske komisije razgovarao je tijekom dana sa svim čelnicima zemalja članica i Hrvatske.

Prije početka summita odvojeno su se sastali i čelnici 16 zemalja prijatelja kohezije, među kojima je i Hrvatski premijer Zoran Milanović. Te zemlje se zauzimaju za to da se zbog štednje ne smanjuju kohezijska sredstva, koja služe siromašnijim članicama da dostignu bogate.

Kroz bilateralne konzultacije Van Ropmpuy je provjerio kakva su stajališta zemalja članica i nakon toga će na početku radne večere iznijeti novi prijedlog Višegodišnjeg proračunskog okvira (MFF). On je prošli tjedan predložio iznos od 973 milijarde eura za sedmogodišnje razdoblje, a očekuje se da će novi predloženi iznos biti još nešto niži.