c S
Dnevne novosti

Sabor donio Zakon o fiskalizaciji

26.11.2012 07:24 ZAGREB, 23. studenog 2012.(Hina), Hrvatski sabor donio je Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, po kojemu se od početka iduće godine uvode fiskalne blagajne koje bi trebale osigurati da se svaki ostvareni promet naplaćen u gotovini stvarno evidentira u poslovnim knjigama poreznih obveznika.

Od obveze fiskalizacije prometa gotovinom izuzete su samo djelatnosti koje se mogu kontrolirati na drugi način, poput naplate cestarina te plaćanja osiguranja ili participacija u bolnicama. Izmijenjen je Stečajni zakon, pa stečaj više neće omogućavati nastavak poslovanja, već će se to rješavati u predstečajnoj nagodbi. Stečajni plan donosit će vjerovnici, a ne više dužnik, budući da je rezultat stečaja prestanak postojanja dužnika.

Ponovno se omogućuje prodaja stečajnog dužnika u cjelini, a na vjerovnike se prenose ovlasti u vezi troškova stečajnog postupka. Vjerovnicima se omogućuje i da mogu individualno osporavati određene tražbine, neovisno od odluke većine vjerovnika, a moći će jednostavnije promijeniti stečajnog upravitelja ako su nezadovoljni njegovim radom. Ograničava se broj stečajeva koje upravitelji mogu voditi kod jednog suca na tri postupka te se uvodi pravilo da stečajni upravitelj koji ne postupa savjesno gubi pravo na nagradu.

Predviđen je i niz mjera za veću zaštitu radničkih prava u stečajnom postupku - uvodi se fiksni rok od 60 dana za trajanje prethodnog postupka i onemogućuje povlačenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka. Izmjenama Zakona o elektroničkim komunikacijama sa sedam na pet smanjen je broj članova Vijeća te agencije.

Sabor je donio novi Zakon o izvršavanju sankcija izrečenih maloljetnicima za kaznena djela i prekršaje, a u drugo saborsko čitanje upućen je Vladin prijedlog izmjena Kaznenog zakona (KZ), dok nisu prihvaćene izmjene KZ-a koje su predložili Hrvatski laburisti. U drugo čitanje upućene su i izmjene Zakona o komunalnom gospodarstvu, te izmjene Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi, a potporu zastupnika dobila su dva izvješća o korištenju pretpristupnih programa pomoći Europske unije.

Zastupnici su dnevni red sjednice dopunili s dvadesetak novih točaka, među kojima i prijedlogom državnog proračuna za 2013. godinu. Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja u utorak, raspravom o proračunu.